Undercover: Apen in VS lab ernstig misbruikt in isolatie experimenten

aapje

In vier dierproeflaboratoria in de VS zijn tientallen jaren afschuwelijke experimenten met apen gedaan. Het betrof ‘onderzoek’ naar wat er gebeurt als apen in eenzame opsluiting zouden zitten voor zeer lange perioden. De dieren werden helemaal alleen opgesloten in felverlichte, kleine kooien, zonder enig comfort of afleiding. Ze zien al die tijd geen enkele andere aap, maar kunnen wel elkaars kreten van angst en frustratie horen. Het duurt niet lang voordat apen stereotiep en psychotisch gedrag gaan vertonen in zo’n situatie. Ze trekken hun haar uit, gaan zichzelf bijten, rondjes om hun as draaien en meer onnatuurlijk gedrag. De apen lijden ongelooflijk op mentaal gebied.

En dat terwijl de wetenschap al zeventig jaar weet dat isolement psychose veroorzaakt… Al in 1951 werd dat aangetoond tijdens een experiment met afgestudeerde studenten. Het experiment van totale isolatie zou zes weken duren, maar werd al na een week beëindigd omdat de studenten gingen hallucineren en ernstige mentale inzinken kregen.

PETA heeft beelden van de apen uit de experimenten naar buiten gebracht. De University of Massachusetts – Amherst (UMass), waar de vier bewuste laboratoria bij horen, heeft geprobeerd dit tegen te houden, maar PETA kreeg gelijk van de rechter. Vrijwel direct zijn de labo criminelen gestopt met deze gruwelijke experimenten.

Bron: PETA

 

Plaats een reactie