Giraffen dreigen uit te sterven (+video redding giraffen)

g2

Er zwerven nog slechts 90.000 giraffen over de Afrikaanse savanne. Dat betekent volgens de bekende Britse bioloog en documentairemaker David Attenborough dat er minder giraffen zijn dan Afrikaanse olifanten. Vijftien jaar geleden leefden er nog zo’n 150.000 giraffen in het wild. Sindsdien is hun aantal met 40 procent gedaald.

“Deze vriendelijke reuzen zijn over het hoofd gezien”, zegt Attenborough in de BBC-documentaire ‘Africa’. “Het is algemeen bekend dat Afrikaanse olifanten in de problemen zitten. Er zijn er nog maar net iets meer dan een half miljoen, maar wat niemand zich realiseert is dat er veel minder giraffen zijn.” Giraffen worden gedood voor hun vlees en hun habitat wordt vernietigd. Ondanks de waarschuwing, staan giraffen volgens de Internationale Unie voor Natuurbescherming nog steeds geklasseerd als ‘niet bedreigd’. Volgens experts zijn de bevolkingsgroei, bomenkap, jacht en de droogte allemaal factoren die bijdragen tot de uitsterving van de dieren.

Dr. Julian Fennessy, directeur van de Giraffe Conservation Foundation: “Ik sta er echt versteld van dat niemand het beseft. Dit is een stille uitsterving. Sommige populaties zijn kleiner dan 400,” zegt hij. “Dat is ernstiger bedreigd dan de gorilla’s of bijna elk groot zoogdier ter wereld. Giraffen zijn al uitgestorven in zeven Afrikaanse landen.” Fennessy richtte de Giraffe Conservation Foundation op om dieren weg te halen uit gebieden waar naar olie wordt geboord. Hij verhuisde zopas 20 dieren in samenwerking met de Oegandese Autoriteit voor Wildstand.
.
Eén van de meest bedreigde populaties is een groep van meer dan 1000 giraffen in Murchison Falls National Park in Oeganda, naast de Nijl. In het olierijke gebied wordt momenteel volop naar olie geboord.
.
g3
.
Uit de BBC-documentaire blijkt echter dat giraffen niet zomaar verdoofd kunnen worden, omdat ze fatale verwondingen kunnen oplopen als ze vallen. Wanneer ze geraakt zijn door een verdovingsgeweer, moeten ze te voet achtervolgd worden en met touwen tegen de grond getrokken worden. De teams hebben 20 minuten tijd om het antigif toe te dienen voordat het dier sterft. Het is gevaarlijk werk: giraffen wegen meer dan 1000 kilogram en kunnen hard schoppen. De dieren worden vervolgens geblinddoekt en meegenomen in een vrachtwagen om over de rivier geleid te worden.
.Bekijk de leuke video over de redding van een aantal bedreigde Rothschild giraffen in Uganda die uit het noordelijke deel van de Murchison Falls National Park naar de overkant van de rivier de Nijl naar het zuidelijke deel van het park werden gebracht.

Meer info over de reddingsactie en foto’s vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s