Kalfjes en varkens op weg naar de slacht

Animal Rights heeft opnames gemaakt van veewagens vol met kalfjes en varkens die de poorten van de slachthuizen aan de Laan van Malkenschoten in Apeldoorn binnen rijden. Aan de ene kant van de Laan worden dagelijks 1600 kalfjes geslacht door Ekro, aan de overkant 8.000 varkens bij Vion.

Varkens onder de striemen
Volgens de website van VION worden gemiddeld 55 van de 8.000 varkens bij aankomst afgekeurd om geslacht te worden. Het gaat onder meer om botbreuken en dieren die dood in de wagen worden aangetroffen. Molenaar: ‘Op de beelden is te zien dat vele varkens flinke striemen op hun lichaam hebben. Dit komt doordat er vechtpartijen uitbreken tijdens het transport.’

Kalfjes als bijproduct
Het kalverenslachthuis Ekro in Apeldoorn is een van de grootste in zijn soort. De kalfjes zijn een bijproduct van de zuivelsector. Om een koe melk te laten produceren moet ze elk jaar een kalf krijgen. Er worden veel meer kalfjes geboren dan er nodig zijn voor de vervanging van oude melkkoeien. Meer dan de helft van de kalfjes die geboren worden in de zuivelindustrie komt terecht in de vleeskalverindustrie. Daar worden de kalfjes opgefokt met kunstmelk en na 8 maanden geslacht.

Barbecue
Robert Molenaar, directeur Animal Rights: ‘We vergeten heel makkelijk dat het vlees op de barbecue afkomstig is van levende, voelende wezens. Tijdens het filmen stak een nieuwsgierig varken zijn snuit uit de veewagen en keek mij aan. Niet langer was dit varken een van de vele anonieme dieren die dagelijks naar de slacht gereden worden. Op zo’n moment maak je een connectie met het dier en besef je dat het stuk voor stuk om individuen gaat. Met de beelden willen we de structurele uitbuiting van dieren in onze samenleving zichtbaar maken. Zeker nu de barbecues weer aangestoken worden.’

Protest bij het slachthuis
Op donderdagochtend 30 juni 2016 zullen activisten van Stichting Animal Rights met spandoeken bij de slachthuizen staan aan de Laan van Malkenschoten 77 en 100 in Apeldoorn.

.Bron: Animal Rights (23-06-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s