Kreeften lijden langduriger pijn dan mensen

lobsters-19

Ongewervelde dieren, zoals kreeften en krabben, hebben geen wervelkolom zoals de gewervelde dieren en hebben ook minder omvangrijke hersenen.  Daarom is men er lange tijd van uitgegaan dat deze dieren geen bewustzijn en gevoelens zouden kennen en dus ook geen pijn zouden kunnen lijden. Daarom dacht men dat kreeften best levend gekookt konden worden.

Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat deze dieren wel degelijk gevoel, pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen hebben. Kreeften en zo ook krabben lijden tijdens het koken wel degelijk hevig pijn. Kreeften gedurende tenminste twee minuten wanneer ze in kokend water worden gegooid, krabben gedurende tenminste vijf minuten wanneer ze in warm water van 40 graden Celsius worden gegooid en acht minuten wanneer ze in koel water worden gegooid wat worden verhit. Ook het sterk afkoelen en invriezen van de dieren als dodingsmethoden veroorzaakt pijn. Al deze methodes zijn daarom ethisch onaanvaardbaar.

Deze afschuwelijke verdovings- en dodingsmethoden zouden verboden moeten worden en door een snel werkende dodingsmethode moeten worden vervangen waarbij het zenuwstelsel van de dieren direct uitgeschakeld wordt, net zoals dat ook bij het slachten van andere dieren (koeien, kippen en schapen) wettelijk is voorgeschreven. Dieren moeten binnen één seconde verdoofd worden, waarna ze zonder pijn en angst gedood moeten worden.

In Engeland heeft men voor het doden van kreeftachtigen een elektrisch bedwelmings- en dodingsapparaat ontwikkeld, de crustastun. Dit apparaat kan de dieren binnen één seconde met een elektrische stroom verdoven en ze daarna binnen vijf seconden (kreeften) en elf seconden (krabben) pijnloos doden. Het apparaat is nu alleen nog in Engeland en de Verenigde Staten in gebruik, maar het kan uiteraard ook in Nederland en andere landen worden ingezet.

Helaas is het nog steeds niet verboden en dus volkomen legaal kreeften en krabben levend te koken na een stressvolle en hongerige tijd in gevangenschap. Hongerig omdat ze de scharen vast tapen zodat de dieren niet kunnen eten. De reden hiervan is dat het dier dan geen etensresten meer in zijn maag en darmen heeft. Wel zo lekker voor de kreeft etende mens…

Niemand verdient het levend gekookt te worden. Wetenschappers hebben aangetoond dat kreeften wel eens meer pijn zouden kunnen voelen dan mensen in een vergelijkbare situatie. Omdat kreeften geen autonoom zenuwstelsel hebben zoals wij raken zij niet in shock bij erge pijn. Daarom lijden ze langdurig bij hevige pijn.

Update: De video die in dit artikel stond is helaas niet meer online.

Plaats een reactie