Beruchte dierentuin in Argentinië laat olifanten naar reservaat gaan

junia-machadosantuario-de-elefantes-brasil
Foto: Junia Machado / Santuário de Elefantes Brasil

Het Mendoza Zoological Park in Argentinië is bekend en berucht geworden door het tragische verhaal van de ijsbeer Arturo. Arturo heeft meer dan 20 jaar geleefd in de Argentijnse dierentuin. Hij had het daar niet goed. Temperaturen van ruim 40 graden zijn niet geschikt voor een dier wat gebouwd is op een ijskoud klimaat. Zijn enige verkoeling was een badje met 50 cm water. Toen Arturo’s maatje stierf in 2012 kwijnde hij langzaam weg, hij werd depressief. Wereldwijd werd actie gevoerd om Arturo daar weg te krijgen, maar dat liep op niets uit. In 2016 overleed hij.

Deze dierentuin heeft inmiddels een nieuwe directeur die de zaken anders aanpakt. Zijn eerste goede actie is dat hij binnenkort alle vier de aanwezige olifanten naar een reservaat in Zuid-Afrika laat vertrekken. De drie Aziatische olifanten en één Afrikaanse olifant zullen verhuizen zodra hun nieuwe verblijven gereed zijn.

Scott Blais, CEO van het Global Sanctuary for Elephants (GSE), de organisatie die de overeenkomst heeft gecoördineerd hoopt dat dit het begin is van het besef dat olifanten niet geschikt zijn om in een dierentuin te leven. Hopelijk volgen meer dierentuinen dit voorbeeld en gaat ook het publiek beseffen dat het hartstikke fout is om olifanten (en andere dieren) in gevangenschap te houden.

‘Het moment dat de olifanten Pocha, Guillermina, Kenia en Tamy hun eerste stappen zetten in het reservaat zal hopelijk het einde inluiden van een beschamende periode van nalatigheid en het begin van een nieuw tijdperk’, zei Blais.

Info van The Dodo

Plaats een reactie