Broken spirit, the galgo’s last run (video)

piepvandaag-broken-spirit

Zo’n 50.000 Spaanse galgo’s (windhonden) worden jaarlijks gedood dan wel in de steek gelaten. Podenco’s wacht vaak hetzelfde lot. De massale dump vindt jaarlijks plaats in februari. Spanje is het enige land in Europa waar de jacht met honden toegestaan is. Veel honden worden geadopteerd in Europese landen, maar dit is uiteindelijk geen oplossing voor het probleem. De jacht zelf moet verboden worden.

Naar schatting zouden 190.000 Spaanse jagers galgo’s inzetten bij de hazenjacht. Deze jachthonden behoren tot de hondensoorten die het meest te lijden hebben in Spanje: de honden worden gedurende een aantal jaar gebruikt voor de jacht en ondergaan hiervoor zware trainingen. Een voorbeeld van zo’n training is dat de hond vastgebonden wordt achter een auto of brommer, en gedwongen is om er achteraan te rennen terwijl deze rijdt. Op deze wijze worden ze getest op uithoudingsvermogen en snelheid en worden ze hierop getraind. Het is een hard leven waarin het dier voortdurend moet presteren. Als de hond niet meer bruikbaar is voor de jacht wordt deze in de steek gelaten of gedood, dat laatste vaak op meedogenloze wijze.

Jachthond als instrument
Olga Lama Rodriguez werkt voor de organisatie Prado in Badajoz, Extremadura, één van de Spaanse deelstaten waar de jacht met galgo’s het meest intensief is. Olga legt uit hoe de galgo in deze regio wordt gezien:

“Galgo’s zijn geen gezelschapsdieren in Spanje. Het is een instrument om te jagen. Ze worden getest en, als ze niet bruikbaar zijn, afgedankt. In plattelandsgebieden zal je niemand zien die een galgo of een andere jachthond uitlaat. In tegenstelling tot kleinere honden worden ze niet beschouwd als deel van de familie… Als je vandaag de dag in een stad in Extremadura met een galgo wandelt, reageren mensen verbijsterd, ze vinden het raar. Diverse keren benaderden mannen ons met de vraag of ze onze galgo’s mochten kopen, ruilen of zelfs ermee fokken. Als we uitleggen dat we de galgo’s niet gebruiken voor de jacht of voor hondenrennen kunnen ze ons niet geloven en noemen ze ons gek.”

De jacht met galgo’s vindt veelal plaats in de deelstaten Andalusië, Castillië en León, Extremadura en Madrid.

Gedumpt of gedood
Als de jachthond niet meer aan de verwachtingen van de jager voldoet, wordt deze gedumpt of gedood. Zo’n 50.000 galgo’s worden jaarlijks op deze manier afgedankt en hetzelfde gebeurt met veel podenco’s. Hierdoor zwerven veel jachthonden op straat, en als ze niet gered worden voor adoptie worden ze vaak overreden op de Spaanse snelwegen. Maar een deel wacht een nog gruwelijker lot: opgehangen worden aan een boom, doodgeschoten in een zak, achtergelaten in een put, en dat alleen omdat het dier niet meer zo snel rende, of gestraft wordt omdat hij een kortere weg nam tijdens een race en daarmee de ‘eer’ van de jager bezoedelde.

PiepVandaag maakt een documentaire over het zware leven van de galgo en de problematiek in Spanje. In ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros (jagers) over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die meerdere malen door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…

De film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van PiepVandaag.nl en Cherry Blossom Productions:

Februari nadert: teken daarom nu de petitie.

Bron: PiepVandaag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s