Nep bont…. Of toch niet? Onderzoek in Londense winkels

The Sun heeft in Londen onderzoek gedaan naar de herkomst van ‘nep’bont aan jassen, laarzen, mutsen, etc. De conclusie is schrikbarend…

De Britse winkelstraten worden overspoeld met echt bont in kleding, vermomd als nep. Er wordt veelal gebruik gemaakt van konijnen-, wasbeerhonden- en vossenbont, onthult het Sun onderzoek.

Populaire winterjassen, mutsen en handschoenen, afgezet met dierlijke vachtjes worden op markten en in grote winkelketens soms juist gelabeld aangeboden, maar ook vaak zonder label en zelfs regelmatig met een label waarom staat dat het materiaal synthetisch is terwijl het echt bont betreft.

TK Maxx verkoopt handschoenen die op hun website omschreven staan als nep bont, DNA testen tonen aan dat het bijna zeker konijnenbont is.

House of Fraser adverteert met een jas met nep bont capuchon, uit de test bleek dit vossenbont te zijn.

Claire Bass, directeur van dierenrechtenorganisatie Humane Society International / UK vertelt dat er een alarmerend aantal items te koop is in Engelse onafhankelijke winkels, markten en online winkels die echt bont bevatten, maar worden verkocht als zijnde nep bont of waarvan zogenaamd onbekend is of het echt bont betreft. Markthandelaren en onafhankelijke winkels kopen hun artikelen veelal in bij groothandels die het weer hebben gekocht uit andere delen van de wereld. Dat betekent dat veel mensen zich niet bewust zijn dat ze wel degelijk echt bont dragen, ook al zouden ze dat niet bewust kopen.

The Sun kocht op markten en in onafhankelijke winkels 15 met bont afgezette items, zoals jassen, mutsen, laarzen, sleutelhangers en handschoenen. Driekwart hiervan had geen label waarop stond welk materiaal gebruikt is, de rest was gelabeld als nep bont. Na laboratorium onderzoek bleek bij 12 van de 15 sprake te zijn van echt bont…

  • Een jas met een met ‘nep bont’ afgezette capuchon, gelabeld als 100% synthetisch, bleek wasbeerhondenbont te zijn.
  • Twee sleutelhanger met bont bolletje bleken van dierlijk materiaal te zijn, waarschijnlijk konijnenbont.
  • Twee aangekochte mutsen met bont bolletje er op, gelabeld als 100% acryl, gemaakt in China bleken van wasberenhond te zijn.
  • Ook bij diverse controles op markten en in winkels in Manchester, Birmingham, New Castle en Bristol werden als synthetisch gelabelde kledingstukken aangetroffen die echt bont bevatten.

Volgens de textiel expert Dr. Phil Greaves ziet sommige nep bont er heel echt uit. Daarom vertrouwen mensen er op dat wanneer een label zegt dat het nep bont is, het ook echt nep bont is. Uit onderzoek onder Britse klanten bleek ook dat de meeste mensen nog steeds denken dat bont duur is en baseren op basis van de prijs dat het nep bont betreft.

Feit is dat retailers konijnenbont kopen voor slechts  £1,00 de meter en het bolletje bont op een muts maar £0,60 moet kosten. Alle aangeschafte items in dit onderzoek waren goedkoper dan £35,00.

De tijd dat bont duur was is lang geleden. De grootschalige industriële marteling van miljoenen dieren ligt overal in de winkels. Dit is een industrie die maling heeft aan dierenwelzijn. De dieren betalen voor de winst en besparingen met een ellendig leven en afschuwelijke dood.

Volgens de nieuwe EU regelgeving zijn fabrikanten verplicht om via een label te vermelden dat er bont of leer in het artikel verwerkt zit, maar de meeste fabrikanten houden zich er niet aan of hanteren foutieve informatie op de labels.

House of Fraser en TK Max, die beiden echt bont verkochten als nep bont hebben de fout inmiddels hersteld. Beiden bedrijven zeggen een no-fur (geen bont) beleid te voeren. Of zij het wel of niet geweten hebben blijft onduidelijk, maar feit is dat ook winkeliers wel eens bedrogen worden tijdens het inkopen.

Dierenrechten organisaties pleiten voor aanscherping van de wet. Op het label zou een duidelijk afkomst moeten staan, zijn er dierlijke materialen gebruikt? Zo ja, van wel dier en uit welk land is het afkomstig?

Het zou uiteraard ook wel handig zijn als er op wordt gecontroleerd.

Vrij vertaald van The Sun

In Nederland heeft Bont voor Dieren al diverse klachten ingediend over de verkoop van ongelabelde jassen met bont. Helaas wordt er tot op heden nog steeds niets mee gedaan.

Plaats een reactie