Kokosnoten en slavenarbeid

aap

Producten gemaakt uit kokosnoten zijn gezond, lekker en prettig in verzorgingsproducten, maar heb je er wel eens over nagedacht wie die kokosnoten uit de boom haalt? Waarschijnlijk niet.

In deze wereld waar op alle mogelijke manieren dieren worden misbruikt en uitgebuit, lijkt er geen eind te komen aan mogelijkheden. Zelfs bij de aanschaf van plantaardige producten waarvan je denkt goed bezig te zijn lijk je er niet aan te kunnen ontkomen mee te werken aan dierenmishandeling.

Kokosnoten worden geplukt door lenige, sterke mensen die in de boom klimmen denk je, maar helaas…. Veelal worden hier apen voor ingezet, makaken om precies te zijn. Deze dieren worden uit het wild gestolen, vaak als heel jonge baby, waarbij de moeder gedood wordt, of ze worden hier speciaal voor gefokt.

De apen krijgen een keiharde training die indien mogelijk al begint wanneer de apen pas een maand oud zijn. Getrainde apen kunnen tot wel 1000 kokosnoten per dag plukken, waar een mens tot maximaal 200 komt, bovendien hoeven slaven (want dat zijn deze dieren) niet betaald te worden.

Drie maal daags een slechte maaltijd is voldoende. Wanneer de apen niet werken zitten ze vastgeketend aan een boomstronk. Goede business dus.

Er zijn speciale apenscholen waar de makaken getraind worden en deze onmensen hebben inmiddels ook het toerisme ontdekt… Apen wordt er ook geleerd hoe ze kunstjes moeten doen voor domme toeristen. De training van de apen duurt een paar maanden waarna ze voor veel geld verkocht worden aan kokosnoot boeren. Makaken kunnen zo’n 40 jaar oud worden, het is voor de boeren dus een goed investering. Het trainen van makaken gebeurt in Zuidoost-Azië, in landen als Thailand, Indonesië en Maleisië..

Veel van de kokosnoten uit deze slavenhandel worden gekocht door fabrikanten die producten maken die bij ons in de winkel liggen.

Bron: diversen

Onderstaande bedrijven hebben aangegeven dat er voor hun producten geen apen gebruikt worden voor het plukken van kokosnoten. 

3 Buddhas Coconut Water
Alaffia
Amanprana
Aunt Patty’s
Ayam (geen website bekend)
Artisana Organics
Better Body Foods
Big Tree Farms
Bio today/Smaak
Biona
Carrington Farms
Coconut Bliss
Coconut Magic
Coconut Secret
De witte Parel
Dr. Bronner’s

Earth Circle Organics
Fairtrade Nederland
Go-Tan
Harmless Harvest
Kaskade
La Tourangelle Artisan Oils
Maison Orphee
Mama Nature
Naked Coconuts
Native Pacific “Banaban”
Nutiva
Ojio
Onoff Spices
Organicfarm
Pit & Pit
Royal Green
Sanso-Boeki LLC
So Delicious
Silk
Spectrum Organics
Trader Joe’s
Tropical Traditions
Vita Coco

 

 

De basis van deze lijst is overgenomen van een website die zo te zien niet meer online is. Inmiddels is de lijst aardig aangevuld. De lijst is ongetwijfeld niet compleet, aanvulling is altijd welkom en de lijst wordt dan ook regelmatig bijgewerkt. Wanneer iemand mij meldt dat er een ‘aaploos’ merk ontbreekt en zegt zegt dat gecheckt te hebben, ga ik er van uit dat dat klopt. Maar ik neem geen verantwoording bij foutieve info die als correct is doorgegeven. Altijd nog even zelf checken dus.

images

Navraag omtrent de kokosolie van Royal Green die ik zelf gebruik leert mij dat ook deze diervriendelijk is. Hieronder het antwoord op mijn vraag of zij apen laten gebruiken voor de pluk:

‘Onze kokosolie komt uit de Filipijnen en worden sinds dat wij begonnen zijn in 2008 gewoon geplukt door lokale boeren. Wij verzekeren U dat we geen gebruik maken van apen (dieren). Het welzijn van de natuur en dier staat bij ons hoog in het vaandel.’

25 reacties op ‘Kokosnoten en slavenarbeid

 1. Ik heb biona gemaild en zij verzekeren me dat mensen met lange stokken de kokosnoten uit de bomen halen en dat er geen apen aan te pas komen. Biona ethical organics, kokosmelk in blik en santen.
  Zie hier hun reactie
  In regards to your query the coconuts used in all of our Biona products are picked by hand using long plucking sticks that have a curved metal knife at the top to release the coconuts. No monkeys are ever used to pick our coconuts.

  At Biona animal welfare is a top priority to us and all our products are vegetarian.

  We hope this puts your mind at rest and if you have any further queries, please do not hesitate to contact us.

  Geliked door 1 persoon

 2. Fair trade kokosmelk hoort ook in dit rijtje 😉
  Op facebook:
  “Fair Trade Original: Hi Alynda, dat klopt zeker! Onze kokosnoten worden zeker niet door apen geplukt maar door onze kokosnootboeren. Zij gebruiken handige stokken om zo toch bij de kokosnoten te kunnen komen. Wil je hier meer over weten nemen we graag contact met je op!”

  Geliked door 1 persoon

 3. Mama Nature van de Aldi is ook safe!:

  Geachte mevrouw (…),

  Graag kom ik terug op uw vraag omtrent de Mama Nature Biologische kokosolie.

  Voor het plukken van de kokosnoten worden geen apen gebruikt. Daarnaast vallen de werknemers onder BSCI richtlijnen, waarin regels staan beschreven tot eerlijke handel en eerlijke werkomstandigheden.

  Ik hoop u zo voldoende te hebben geïnformeerd. Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn, dan horen wij dit graag.

  Met vriendelijke groet,

  Eline Hooijmaijers

  Diëtist

  info@healthconcern.nl

  Randhoeve 227
  +31 30 760 9099

  3995 GA Houten NL
  http://WWW.HEALTHCONCERN.NL

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi ik heb ook even gemaild naar Biotoday/Smaak en zij verzekerde mij dat ze ook geen apen gebruiken. Dit gaat tegen hun visie in:

  Goedemorgen Jojanneke,

  Bedankt voor je mailtje.

  De kokosnoten die worden gebruikt voor de kokosolie zijn afkomstig uit Sri Lanka. (Gelukkig!) worden er geen apen gebruikt voor het plukken van de kokosnoten. Dit zou ook absoluut niet passen in onze visie; het produceren van producten met respect voor mens, dier en milieu.

  Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd. Mocht je nog meer vragen hebben dan help ik je uiteraard graag verder.

  Fijne dag!
  Met vriendelijke groet, Best regards,
  Hélène Lokhoff
  Customer Service & Product Development

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb een nieuwe favoriete kokosolie. Kokosolie Organicfarm is nieuw op de markt maar is de zuiverste kokosolie die ik ooit geproeft heb deze hoort ook thuis in uw lijst.

  Alle kokosnoten in kokosolie Organicfarm zijn biologisch en met de hand geplukt altijd door mensen en geen slaven en geen apen.

  Ik raad aan om het te proeven!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat is een goede vraag. Sommige zullen een keurmerk hebben wat dit garandeert, sommige hebben info over de oorsprong van de kokosnoten op hun website en anderen zul je op hun woord moeten geloven. Denk ik. 🙂

   Like

   1. Hoi Monique,
    Op hun woord geloven? Dat is lekker makkelijk!
    Ik wil het graag zeker weten, ze schrijven allemaal dat ze echt geen makaken gebruiken maar wat nu als je dit zeker wil weten?
    Ik zou ze ook alleen op een lijst zetten als je t zeker weet toch?!
    Gr Linda

    Geliked door 1 persoon

   2. Ik denk dat het erg moeilijk wordt om wat dan ook zeker te weten. Zelfs met een keurmerk kan nog gesjoemeld worden. Controleurs zitten geen 24 uur per dag bij een bedrijf om te controleren wat er gebeurt.

    Like

 6. Idd,dat zou ik toch ook willen, want iemand die mensen en of dieren misbruikt durft ook te liegen/ bedriegen! Ik begrijp dat zekerheid geven heel moeilijk is maar toch zou dit in de toekomst toch moeten veranderen. Misschien is werken met drones om nog meer te kunnen controleren daar een oplossing voor?!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s