Wie is eendenslachter Tomassen Duck-To ook al weer?

eenden

Nadat een persoon brand heeft gesticht bij de beruchte eendenslachter Tomassen Duck-To in Ermelo wordt er veel aandacht besteed aan het onrecht wat dit bedrijf is aangedaan. Eendenslachter Tomassen Duck-To is bekend en berucht in de wereld van dierenrechtenorganisaties en dat is niet voor niets.

Wie is eendenslachter Tomassen Duck-To ook al weer? Even een paar feiten over dit bedrijf op een rijtje:

 • Nieuw verkregen inspectierapporten over 2019 tonen aan dat dierenleed onverminderd doorgaat bij eendenslachter Tomassen Duck-To uit Ermelo. Opnieuw zijn er boetes opgelegd, onder andere voor het bij volle bewustzijn kelen van eenden en hoge sterfte door nalatigheid bij hitte.
  .
 • Het meest recente Wob-verzoek beslaat de eerste vier maanden van 2019 plus een aantal dagen van mei. In die periode werd Tomassen Duck-To driemaal met 2500 euro beboet voor het overtreden van meerdere dierenwelzijnsvoorschriften.
  .
 • Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen: “Falende verdoving waardoor eenden bij volle bewustzijn de keel wordt doorgesneden is een steeds terugkerend probleem bij dit slachthuis. We lezen dit ook terug in de NVWA inspectierapporten over 2017 en 2018.”
  .
  Ook in de eerste maanden van 2019 worden eenden onvoldoende verdoofd. Zowel op 11 januari als op 7 maart constateren inspecteurs dat meer dan één eend per minuut niet volledig bedwelmd ‘aangesneden’ worden.
  .
  Het slachthuis maakt nog gebruik van het ouderwetse en omstreden elektrische waterbad om eenden te verdoven voordat de dieren geslacht worden.Wat houdt een elektrische waterbad in? Wanneer de dieren uit de kratten gehaald zijn worden ze bij volle bewustzijn, op de kop, aan de poten opgehangen aan slachthaken. Vervolgens worden de koppen van de dieren gedurende een aantal seconden ondergedompeld in een waterbad. De elektrische stroom die door het water gaat zou de dieren bewusteloos moeten maken, maar, zoals gezegd, is deze methode onbetrouwbaar.
  .
  Het is dan ook niet verwonderlijk dat NVWA-inspecteurs zagen dat de eenden regelmatig onvoldoende verdoofd waren: zo kwamen eenden weer bij tijdens het doorsnijden van de halsslagaders. Een inspecteur merkte tevens op dat het aansnijden met een bot mes gebeurde. Ook gaat het ophangen van de eenden aan de poten regelmatig mis. Ze vallen van de slachtlijn of worden aan één poot opgehangen.
  .
 • Ook hittestress is iedere zomer een terugkerende marteling bij het eendenslachthuis, met ongelofelijk lijden en soms grote sterfte tot gevolg. Op 10 mei 2019 ontving Tomassen opnieuw een boetebeschikking van 2500 euro. Een inspecteur constateerde op 26 juli 2018 dat vanwege een storing zo’n 3000 eenden ruim twee en een half uur in de aanvoerhal moeten wachten om geslacht te worden. Het was die dag in De Bilt 35,7 graden.
  .
 • De NVWA inspecteur: “De eenden zijn op het slachthuis doodgegaan door de hittestress, dit gaat gepaard met pijn/spanning en lijden. De eenden zijn doodgegaan als gevolg van oververhitting. Er werd na aankomst op het slachthuis onvoldoende rekening gehouden met de weersomstandigheden ondanks het feit dat er sprake was van extreme weersomstandigheden. Er werd niet voor voldoende ventilatie gezorgd. Hieruit blijkt dat het bedrijf geen afdoende maatregelen heeft getroffen om de dieren fysiek comfort en fysieke bescherming te bieden.”
  .
 • Een derde steeds terugkerende vorm van dierenmishandeling is de ruwe behandeling van levende eenden door slachthuismedewerkers. Op 18 februari 2019 gooit een ophanger een eend waarvan hij dacht dat deze dood was met harde smak naast de bak met dode eenden op de grond. De NVWA inspecteur constateert: “…dier was niet dood en lag nog te spartelen op de grond. vervolgens wordt het dier opgepakt en als nog aangehangen aan de lijn.”
  .
 • In de periode januari t/m oktober 2017 vonden maar liefst 188 NVWA-controles plaats bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Uit de door Animal Rights opgevraagde inspectierapporten blijkt dat op 41 van de 188 dagen overtredingen werden geconstateerd. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “We zijn geschrokken van het grote aantal misstanden. Er werden zelfs levende eenden in de kadaverbakken van het slachthuis aangetroffen.”

e2

De NVWA rapporteerde over de volgende 10 misstanden in de eendenslachterij:

 1. Eenden worden onvoldoende verdoofd: zo komen eenden weer bij tijdens het doorsnijden van de halsslagader.
 2. Het aansnijden van een eend gebeurt met een bot mes.
 3. Eenden vallen van de slachtlijn of worden aan één poot opgehangen.
 4. Inspecteurs zien overvolle kratten met eenden. In een krat worden maar liefst 18 eenden geteld.
 5. Eenden hebben last van hittestress tijdens de warme dagen. Er is onvoldoende ventilatie aanwezig.
 6. Levende eenden worden in de afvalbakken van het slachthuis gevonden.
 7. Een inspecteur grijpt in wanneer hij ziet dat een eend met zijn kop bekneld zit in een krat.
 8. Een aanhangwagen wordt schoongespoten terwijl er nog kratten met levende eenden opstaan.
 9. Voor aanvang van de slacht wordt nog een levende eend gevonden in een krat van de dag ervoor.
 10. Inspecteurs zien dat eenden heftig met hun nekken trekken na het aansnijden. Eenmaal in de bloedbak worden de eenden met de hand voor de tweede keer aangesneden.

Bron

Brandstichting is natuurlijk nooit goed te praten, maar dit allemaal wetend, moeten we dan nu echt medelijden hebben met Tomassen?

2 reacties op ‘Wie is eendenslachter Tomassen Duck-To ook al weer?

 1. Gruwelijk! Maar de brandstichting speelt de slachterij in de kaart, het ene na het andere bericht in de krant waarbij Tomassen zijn onzin en verdachtmakerijen volop kan ventileren. Het wordt tijd voor andere wetgeving en vooral: de consument moet heropgevoed worden.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb zeker geen medelijden met dit bedrijf dat alle dierenwelzijnswetten grof overtreedt! Ondanks boetes blijft dit zeer dieronvriendelijke bedrijf op dezelfde manier doorgaan. Echt schandelijk! Dit bedrijf had al lang gesloten moeten worden!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s