Vissen: Onverdoofd geslacht

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hoewel bekend is dat vissen pijn, stress en angst kunnen ervaren, bestaan er, behalve voor paling, geen regels ter bescherming van het welzijn bij het houden, vangen en doden van vissen.

Andere diersoorten, zoals koeien en kippen, moeten bij wet eerst worden verdoofd, zodat ze geen pijn lijden wanneer ze worden gedood. Vissen worden uitgesloten in de wetgeving: zij hebben geen recht op verdoving voor de slacht.

In plaats van een directe, pijnloze dood voeren vissen vaak een lange doodstrijd, die soms wel meer dan een uur kan duren. Ze worden verdrukt in netten of stikken langzaam aan boord of in kratten. Vaak worden ze bij vol bewustzijn opengesneden en ‘verwerkt’.

Ook worden vissen vaak in bakken ijswater gegooid. De dieren ervaren extreme pijn, terwijl hun kieuwen verstopt raken met ijs en ze langzaam stikken of dood vriezen.

Jaarlijks worden zo’n 3 biljoen (dat zijn duizend miljard) vissen gedood voor voedsel. Het overgrote deel gebeurt zonder verdoving. Door deze onwaarschijnlijk grote aantallen is de visindustrie de grootste bron van dierenleed aller tijden.

Ook in Nederland worden miljoenen vissen onverdoofd geslacht. Uitzondering is de paling, vanaf 1 juli 2018 moet deze in Nederland verdoofd worden bij de slacht. Bij gekweekte paling vindt er verdoving plaats, maar het is onduidelijk of in de praktijk de wild gevangen palingen in Nederland ook verdoofd worden bij de slacht. Ook een deel van de gekweekte meervallen wordt in Nederland verdoofd bij de slacht. Hetzelfde geldt voor een deel van Britse en Noorse kweekvissen.

Helaas gaat het om een heel klein deel van alle vissen. Voor veel vissoorten bestaan er goede verdovingsmethodes, maar ze worden bijna niet gebruikt.

Bron: CIWF

Teken de petitie van CIWF en roep landbouwminister Schouten op een einde te maken aan de pijnlijke, onverdoofde slacht van vissen.

De petitie is onderdeel van de campagne ‘Oog voor vis‘ van CIWF.

 

2 reacties op ‘Vissen: Onverdoofd geslacht

  1. Alle dieren hebben gevoel net als ons. Dus voelen ze pijn en ervaren ze stres. Met sommige diersoorten houd men daar rekening mee maar met vissen gek genoeg niet. Raar naar mijn idee. Pijn is pijn hoe groot of klein een dier ook is. Mensen denken er niet bij na en vinden het maar gewoon. Verplaats je in het dier en bedenk hoe hun pijn voelt. Ik ben tegen al het dierenleed en dus ook bij vissen.

    Liked by 1 persoon

  2. CIWF? Farming is not Compassion! Al vindt men een techniek waardoor vissen en andere dieren honderduit genieten van slacht, dan nóg hebben wij het recht niet en moeten we ons schuldig voelen. En wat denkt CIWF te doen aan bijvoorbeeld mosselmarteling?
    Landdieren-verdoving is geen voorbeeld van goed verdoven, gezien alle misstanden. En Carola Schouten? Laat me niet lachen, of eigenlijk janken. Ik teken de petitie wel, zolang er niets beters is.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s