Biologisch dierenleed

Onderstaande tekst is geschreven door Annemarie De Vries-Postma en met haar toestemming hier gepost.

kalf

Even voor de dromers onder jullie: biologisch vlees is NIET gezonder, is niet diervriendelijker en heeft dezelfde foodprint als gewoon vlees. Vlees eten is ongezond, of dit nu biologisch is of niet. Het gaat om de dierlijke eiwitten, het verzadigd vet én het gebrek aan vezels.

Sprookjes bestaan helaas niet. Ook bij biologische eieren worden de haantjes vergast, gestikt of gaan ze door de shredder. Een ‘industrie kip’ leeft zijn korte erbarmelijke leventje met z’n 17’en op 1 m2 – een biologische kippetje met z’n 10’en op 1 m2, Nou, nou wat een práchtig en goed, natuurlijk leven hebben ze. En zo lekker láng ook. Een ‘bio-industrie vleesvarken’ wordt na 6 maanden geslacht – een biologische varkentje na 7 maanden….

Weten de meeste mensen niet. Het is onder de streep eigenlijk NUL verschil. Want een natuurlijk levend varken kan gewoon makkelijk 12 jaar oud worden. Een ‘bio-industrie kalf’ leeft 6 maandjes (als hij mazzelf heeft) – een biologische 10 maanden. Een koe die een natuurlijk leven leidt, kan 20 jaar worden…

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Het is niet zo gek dat veel mensen denken dat biologisch gehouden dieren een beter leven leiden. Dat is wat ons wordt wijsgemaakt, waarom zou het anders duurder zijn? Ik begrijp dat mensen hun geweten willen sussen door biologisch vlees te kopen, maar de dieren worden toch écht ook na een héél kort leventje geslacht, in dezelfde ruimtes en op dezelfde manier.

De industrie wil dat je gelooft dat de dieren een goed leven hebben gehad, zodat je met een goed gevoel deel blijft van dit “systeem” en rustig het voor jou zo ‘onmisbare’ en heilige stukje vlees kunt blijven eten. Je ziet blije koeien op melkverpakkingen en een beter leven kipfilet in de schappen en je kunt het nu met gemak in je winkelkarretje stoppen. Terwijl als je echt zou zien waar die ene kip geleefd heeft en hoe hij aan zijn eind kwam, dan zou je het hoogstwaarschijnlijk niet doen. En daarom is er zoveel misleiding en leugenachtige marketing gaande.

Dus als je deze ‘vrolijke’ dieren ziet, denk dan nog eens na voordat je je biologische kipfilet of rollade bij de COOP in je boodschappenmandje legt. Want vlees eten, welk vlees ook is niet goed voor jou, niet voor het milieu (een biolgisch dier heeft aangetoond een EVENGROTE foodprint, er is GEEN verschil) én niet voor de dieren.

En het belangrijkste: hoe biologisch en hoe organisch een boerderij ook mag zijn geweest, geen enkel dier wil dood. Het zal zich altijd met heel zijn wezen verzetten onderweg naar een slachthuis, en het ruikt het bloed en de angst van andere dieren die hem / haar voorgaan. Elk wezen wil leven en heeft de drang om te leven. En heeft RECHT op leven.

Als je de volgende keer weer eens 3 minuten op je vlees kauwt, probeer eens te voelen en echt te ervaren wát je nou precies eet.En of dit strookt met je bewering dat je de bosbranden in Australïe zo erg vindt, dierenleed zo vreselijk vindt, het milieu zo belangrijk vindt, je gezondheid zo belangrijk vindt en … de toekomst van je kinderen zo belangrijk vindt.

Deze wereld heeft behoefte aan geloofwaardige mensen, die LEVEN wat ze zeggen, die doen waar ze in geloven, die niet tegen zichzelf liegen, die niet dingen goed en mooi praten die volstrekt immoreel en onethisch zijn, en realiteitszin aan de dag leggen en er gewoon áán gaan staan. Niet lullen maar poetsen.

We leven in overvloed op deze planeet beste mensen. Klaag niet als een emotioneel kind van 5 over je stukje vlees en je lapje spek. “Ik kan niet zonder mijn stukje vlees hoor”, zei iemand gisteren. Ach hou toch op met dat zelfmedelijden. Ik heb daar geen geduld meer voor, vind het echt te pathetisch voor woorden. Mijn antwoord is dus steevast: “Het is je aan te zien”.

Ik vind zulke uitspraken in deze tijd echt te walgelijk voor woorden. Ga gewoon lekker, kleurrijk plant based eten, verdiep je er eens in, koop eens een boek, kijk eens op YouTube, ontwikkel je, evolueer, en ontdek in wat voor overvloed we leven. Overvloed aan gezondheid en heerlijkheid waar geen dier voor dood hoeft!

Annemarie De Vries-Postma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s