Handel in baby aapjes op toeristisch Bali

aap.jpg

Baby aapjes mogen dan schattig zijn, het blijven nog altijd wilde dieren. Het zijn dieren die in het wild thuishoren, niet in gevangenschap, niet als rekwisieten voor entertainment en ze zijn niet geschikt om als huisdier te houden.

Primaten zijn sociale dieren die elkaar nodig hebben en als hechte groep met hun familie samenleven. Ze hebben veel ruimte nodig om rond te kunnen dwalen. Ze raken psychisch en emotioneel van slag wanneer ze in gevangenschap worden gehouden.

Helaas zijn ook apen veelal slachtoffer van toerisme en entertainment. Op One Green Planet lees ik dat een fotograaf, Luke Massey, onlangs de horror heeft ontdekt van de vele apen die gebruikt worden voor het toerisme op Bali.

In het marktgebied van Denpasar en Bandung vond Massey langstaart makaken die, geketend in kooien, werden verkocht voor slechts $ 4,00 per stuk. Veel van deze apen belanden in de entertainment wereld waar ze zullen worden mishandel en gemarteld om ze kunstjes te laten leren. Uiteindelijk zullen ze door hun kunstjes te vertonen aan toeristen geld in het laatje brengen van hun eigenaar.

Sommige mensen kopen de aapjes om ze als huisdier te houden. Ze vergeten dat aapjes niet altijd klein en schattig blijven. Het zijn en blijven wilde dieren die zeker ook agressief kunnen worden. De grijs van de makaak geeft de indruk dat het dier gelukkig is, in werkelijkheid is het een teken dat het dier bang is en het risico is groot dat het uiteindelijk gaat bijten.

Er zijn ook toeristen die apen kopen met de bedoeling ze vrij te laten of onder te brengen bij opvangorganisaties. Goed bedoeld, maar het enige wat er mee wordt bereikt is dat er extra geld verdiend wordt aan de handel in apen.

Vrij vertaald van One Green Planet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s