Undercover: Onthoornen van kalfjes in de VS (+ meer info)

peta.png

PETA heeft videobeelden naar buiten gebracht die gemaakt zijn op een kalverhouderij in Porterfield, Wisconsin in de VS. Wat PETA laat zien is het onthoornen van kalveren. Onthoornen door middel van een thermocauter, een gloeiend heet apparaat dat tegen het hoofd van de kalfjes wordt gedrukt. Onthoornen zonder verdoving, zonder pijnbestrijding na de ingreep en, het meest schokkende, door een sadist die er plezier in heeft deze baby’s te pijnigen. De beelden zijn ronduit schokkend te noemen.

De sadist die je zien in de video zegt letterlijk: ‘Een plaatselijke verdoving gebruiken zou een stuk makkelijker zijn, maar dan is er geen lol aan.’ Hij zei zelfs dat het springen en schoppen van de kalfjes in nood het juist spannend maakt.

Dierenartsen en experts in de zuivelindustrie zijn het er over eens dat pijnverlichting noodzakelijk is, voor en na deze verminking. Een dierenarts heeft de beelden bekeken en zei dat de dieren in extreme nood en pijn verkeerden.

Volgens experts hechten de hoornknoppen zich aan de schedel wanneer een kalf ongeveer acht weken oud is. Worden ze na die leeftijd onthoornd kunnen er gaten in de sinussen komen wat bloedingen en infecties kan veroorzaken.

In de video zie je dat de sadist een kalfje onder handen neemt waarbij hij zegt dat dit een van de twaalf weken oude kalveren is en dat het bij hen langer duurt omdat de hoornknoppen groter zijn.

PETA heeft de beelden voorgelegd aan de instanties met het verzoek een strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

Onthoornen gebeurt ook in Nederland. Er wordt met een thermocauter door de huid van het kalf heen gebrand om de hoornlaag weg te nemen. In ons land is het echter wel verplicht het kalf een plaatselijke verdoving toe te laten dienen door een dierenarts. Pijnbestrijding nadien is niet verplicht, maar veel veehouders schijnen hier wel aan te doen. Onthoornen mag in Nederland tot de leeftijd van twee maanden en de veehouder mag de ingreep zelf uitvoeren. Hopelijk mogen we er op vertrouwen dat Nederlandse veeboeren zich aan de wet houden. (bron en meer info)

De hoorns horen bij de koe, ze zitten er niet voor niets. Zo beschermen de hoorns de zenuwuiteinden en door ze weg te halen vermindert de vitaliteit van het dier en de tastzin gevoeligheid. Onthoornen zorgt voor algehele matheid en vermoeidheid en het verslechtert hun richtingsgevoel. (bron en meer info)

En dan de vraag waarom die hoorns zo nodig weg moeten…
Dat wordt gedaan om te voorkomen dat koeien elkaar (en de veehouder) verwonden. Echter, bij voldoende leefruimte en welzijn zullen koeien dit minder snel doen. Veeboeren kiezen helaas meestal voor de makkelijkste (en goedkoopste) weg.

Onthoornen gebeurt door wegbranden (jonge dieren) of afzagen van de hoorns (oudere dieren).

Een interessante artikel (essay) ‘De koe en haar hoorns’

Een reactie op “Undercover: Onthoornen van kalfjes in de VS (+ meer info)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s