Undercover: Plofkippen in het Verenigd Koninkrijk

oc

De Britse organisatie Open Cages heeft schokkende beelden vrijgegeven die gemaakt zijn in twee pluimveebedrijven die ‘kippenvlees’ leveren aan grote supermarktketens zoals Tesco en Aldi. Het betreft twee van de drie grootste leveranciers in het Verenigd Koninkrijk

Zogenaamde vleeskuikens zijn zo doorgefokt dat ze supersnel heel erg zwaar worden waardoor hun pootjes het gewicht niet meer kunnen dragen en hun hartje het vaak niet lang aan kan. Veel kuikens sterven daardoor al binnen de paar weken dat ze überhaupt mogen leven. Hun dode lichamen blijven gewoon op de vloer van de stal liggen. Bij één van de bedrijven vonden de onderzoekers buiten de stal ook bakken vol dode kuikens, bij het andere bedrijf stond een kruiwagen vol dode kuikens in de stal.

De stallen zijn zo vol dat de kuikens tegen de muren aangedrukt staan. Door deze dieronwaardige omstandigheden kunnen consumenten goedkoop ‘kip’ kopen. Kip die eigenlijk kuiken is. Een kuiken van zo’n vijf weken oud.

Deze onacceptabele praktijken zijn helaas geen uitzondering. Overal, ook in Nederland lijden miljoenen kuikens op deze manier.

Plaats een reactie