Hond Nina harteloos onterecht gedood door gemeente Emmen

nina3.png

Dit verhaal gaat over Nina, een slechts 3 jaar oud Mechels herder teefje. Nina is op donderdag 11 juli in opdracht van  burgemeester Van Oosterhout van de gemeente Emmen gedood in het dierentehuis Beilen waar zij in de opslag zat. Het onverteerbare is dat Nina geen enkele kans heeft gekregen. Er liep een bezwaarprocedure  tegen haar inbeslagname die pas op 12 september behandeld zou worden. Om die reden had eigenaresse (Sandra) advocaat Jaap Baar in de arm genomen om een Voorlopige Voorziening aan te vragen zodat Nina eerder de kans zou krijgen om thuis te komen. Volgens  advocaat Baar mankeerde er juridisch nogal wat aan hoe de gemeente gehandeld had. Op 16 juli kreeg advocaat Baar een telefoontje van de gemeente dat een Voorlopige Voorziening aanvragen geen zin  had omdat de heer Mulder van de afdeling handhaving op 11 juli het dierentehuis Beilen opdracht had gegeven om Nina te doden. Dat er een bezwaarschrift tegen de inbeslagname was ingediend maakte blijkbaar niets uit.

En ook heeft het totaal niets uitgemaakt  dat wij als stichting Comité Dierennoodhulp op 2 juli aan burgemeester per brief een voorstel hebben gedaan om Nina een eerlijke kans te geven. In dit voorstel boden wij aan om Nina samen met eigenaresse op een eerlijke manier te testen en wanneer Nina trainbaar zou blijken haar te trainen samen met eigenaresse. Ook legden wij in deze brief uit dat de test van Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht die Nina moest ondergaan zeer dieronvriendelijk is en dat daar al jaren discussie over is. De test is niet gevalideerd en er is bij meer dan 50 honden in de afgelopen jaren gebleken dat de euthanasieadviezen van Claudia Vinke niet klopten. Al deze door tester Claudia Vinke ter dood veroordeelde honden kwamen namelijk door tussenkomst van een advocaat met toestemming van justitie bij Martin Gaus en stichting Hond in Nood terecht voor een herstelperiode en training. Bijna al deze honden bleken nadat zij weer vertrouwen in een mens hadden gekregen alleraardigste honden die bovendien heel goed trainbaar bleken.

Toen advocaat Baar hoorde dat Nina gedood was belde hij eigenaresse Sandra op om haar het trieste nieuws mee te delen. Sandra heeft gelijk daarna het dierentehuis Beilen gebeld om te vragen naar het stoffelijk overschot van Nina zodat zij en haar veertien jaar oude zoon in ieder geval afscheid van Nina konden nemen en haar konden begraven. Maar ook dat werd hen niet gegund. IJskoud vertelde de beheerder van dierentehuis Beilen dat Nina al vernietigd was. Alsof Nina zomaar een ding was en geen dierbaar familielid.

nina2

Maar wie was Nina? Nina was een Mechelse herder die altijd blij met een bal bezig was en het liefst  wilde dat je samen met haar daarmee speelde. Nina hield er ook van om geknuffeld te worden, maar dan wel alleen door mensen die zij kende. Nina was altijd nieuwsgierig naar andere dieren en hield als een echte herder de buurt en haar terrein goed in de gaten. Te goed soms. Zo hapte Nina naar de postbode die zwaaiend met zijn arm over het hek ging en sprong zij verschillende keren over het hek heen. Er ontstonden hierdoor klachten omdat sommige mensen in de buurt de loslopende herder beangstigend vonden. De politie was dan ook langs geweest en om die reden had eigenaresse Sandra gelijk een schutting van 2 meter hoog besteld zodat Nina niet meer kon ontsnappen. Vlak daarna wandelde op 23 mei de 14 jarige zoon met een aangelijnde Nina. Een meisje van vijf jaar kwam recht op Nina aflopen omdat ze Nina wilde aaien. Nina waarschuwde grommend dat ze daar niet van gediend was, maar het kind snapte het signaal niet en ging door. Daarop beet Nina het meisje in haar arm. Het kwaad was toen geschied: Een getraumatiseerd kind en een hond die in beslag genomen werd en nooit meer een kans zou krijgen.

Achteraf gezien had die schutting van 2 meter hoog er natuurlijk vanaf dag 1 al moeten staan. En achteraf gezien had Nina een muilkorf om moeten hebben om zichzelf en het kind  te beschermen. Dan was er niets gebeurt. Als de tijd teruggedraaid kon worden dan had Sandra er stellig voor gezorgd dat Nina en ook het kind niets overkomen was. Maar dit had zij niet voorzien. Nina was geen valse hond. Nina was een lieve trouwe speelse hond die eenkennig was en waaks. Een hond die er niet van hield om door kleine kinderen geaaid te worden. Zoals zoveel honden…. Omdat er niet naar Nina haar eerste waarschuwende gegrom geluisterd werd en ze vast zat aan de lijn (en dus niet weg kon) beet ze.

Met een aanlijn- en muilkorfgebod op straat had Nina nog een mooi lang leven kunnen hebben. Maar dat werd haar door de gemeente Emmen niet gegund. Men wilde Nina klaarblijkelijk van meet af aan dood hebben. Nina die inmiddels een muilkorf droeg werd in beslag genomen om getest te worden en kwam zo terecht bij het dierentehuis Beilen. Uit  het testverslag van Claudia Vinke van de universiteit Utrecht blijkt dat Nina zich daar doodongelukkig heeft gevoeld. Zij was daar erg angstig en ging iedereen uit de weg. Zij heeft al die tijd niemand geprobeerd te bijten, maar kreeg  geen vertrouwen in de verzorgers. Opslaghouder dierentehuis Beilen achtte haar daarom niet plaatsbaar. Nergens staat overigens iets over dat het dierenasiel  ook maar iets geprobeerd heeft om het vertrouwen van deze angstig geworden hond te winnen.

Vanuit deze toestand in isolatie wordt de zeer angstige Nina op 4 juli met 2 sliplijnen door 2 verzorgers uit haar kennel gehaald om door tester Claudia Vinke getest te worden. Ondergetekende blijft het dierenmishandeling vinden om een al doodsbange hond expres te gaan confronteren met een opeenstapeling van testonderdelen die voor een hond normaliter al heel bedreigend kunnen zijn. Helaas trekt tester Claudia Vinke zich daar niets van aan en heeft op deze manier al honderden malen een dodingsadvies gegeven.

Ook het advies van Claudia Vinke over Nina luid dat het beter is om haar te doden. Omdat Nina angstig is en stress heeft neemt ze moeilijk voer aan en is daardoor moeilijk trainbaar en dus ook niet goed om te herplaatsen, aldus Vinke. Mogelijk is Nina volgens tester Claudia Vinke als pup slecht gesocialiseerd en dat komt nooit meer goed. En zo tekent Claudia Vinke op 4 juli het doodvonnis van Nina die geleerd heeft van haar baasje dat ze niks lekkers van vreemde mensen mag aannemen en niet van de grond mag eten. Nina was zeer goed trainbaar.

Eigenaresse Sandra heeft in de periode dat Nina in de opslag zat tientallen keren met de gemeente Emmen gebeld. En ook wij hebben gebeld en gemaild. Nooit was er een gesprek mogelijk om te kijken of Nina toch nog een kans kon krijgen. Een gedegen onderbouwd voorstel, een bezwaarschrift, foto’s van de inmiddels allang geplaatste schutting en gekochte muilkorf; het haalde allemaal niks meer uit. Sandra ontving het afschuwelijke testrapport pas toen Nina allang gedood was.

De gemeente Emmen is door deze dieronvriendelijke en mensonvriendelijke daad in één klap haar imago van diervriendelijke gemeente kwijtgeraakt. Zo meedogenloos  ga je niet met een dier om en ook niet met de mensen die van dat dier zielsveel houden. Sandra en haar advocaat zullen de gemeente aanklagen over het onterecht doden van Nina. Maar voor Nina komt alles te laat. Dat zij in angst dood moest gaan is het allerergste.

Persbericht Comité Dierennoodhulp

 

13 reacties op ‘Hond Nina harteloos onterecht gedood door gemeente Emmen

 1. Niet normaal zeg! Deze hond was netjes aan de lijn en waar waren de ouders van dit kind? Waarom moeten die niet hun kind leren dat ze geen vreemde onbekende honden moet benaderen en proberen te aaien, zeker als dit dier al begint te grommen? En als het hier om een vrij klein kind gaat, waarom loopt dit kind dan onbewaakt rond zodat ze het dier kan gaan aaien? Ik kan hier zo kwaad om worden, altijd is het dier de dupe!

  Liked by 1 persoon

 2. Juist. Een dier kan niet praten, zich niet verdedigen en uitleggen dat het incident niet zijn schuld was. Zulke taferelen komen ook wel thuis voor en dan weet de eigenaar wel de reden. Maar in deze zaak is er zeer onproffessioneel met Nina omgegaan. Voor de baasjes een trauma. Mens of dier kunnen zo geen vertrouwen meer creëren.

  Liked by 2 people

 3. Verschrikkelijk, weet al heel lang dat het lang niet eerlijk gaat over gedrag van een hond, hoe kun je en hond beoordelen als hij uit zijn veilige omgeving is gehaald, dan ben je geen professional, dat moet je weten, wat doe je de mensen van de hond aan, er worden zoveel fouten gemaakt en dat over het leven van ’n een onschuldige hond, jullie moeten je diep schamen gemeente Emmen, verschrikkelijk, geen woorden voor, Claudia Vinke moet zich nogmaals verdiepen in het gedrag van een hond, zou zo niet kunnen leven met de dood van zoveel honden in je beoordeling, afschuwelijk.

  Liked by 2 people

 4. Wauw. Niet trainbaar? Maar neemt wel niet van vreemden aan of van de grond! Vind ik naar mijn weten toch een goed getrainde hond! Logisch dat een hond gaat bijten als er niet geluisterd word naar de eerste waarschuwing. Mijn hond gromt ook als andere mensen hem te snel willen aaien. Zal niks doen als je daarna ook gwn hem met rust laat, ga je toch je eigen wil doordrijven en hem toch aaien ja dan snauwt hij. Boontje komt om zijn loontje. En een kind gebeten, waar waren de ouders van het kind? Leer je kind toch eens aan om niet zomaar op elke hond af te lopen! Vraag of het mag of niet! Slaapzacht lieve Nina. Deze wereld is gewoon naar de vaantjes …

  Liked by 2 people

 5. gemeente emmen.. laten we die Oosterhout eens een doding advies geven.. jacht maken op die randebiel..
  En dat noemt zich burgemeester.. vuile dieren moordenaar..
  Moet je niet tegen komen bij mij ben je aan de beurt..
  En dan wordt je ook nog bestraft als je een duidelijk bericht terug stuurt.. dieren hebben geen recht meer en de normale mens ook niet..

  nogmaals moet de mensen niet tegen komen die hier voor verantwoordelijk zijn.. Nina komt nooit weer terug maar jullie zullen het ook levenslang onthouden..

  Sterkte aan de baasje! je bent en staat niet alleen!
  Zij zullen na tijd gestraft worden.. al niet door de staat dan wel door eigen rechter te spelen!

  Liked by 1 persoon

 6. S c h a n d e ! Onbekwame beleidsvoerders in de hoogste graad ! mensDOM en dierenRIJK … mochten ze het verstaan ? Geen burgemeester of schepen waardig ! Ontslag aan die hopeloze bende! 🤮 Bah !

  Liked by 2 people

 7. Sorry, ik heb hier geen woorden voor, En Emmen ga je schamen, ik zou nog niet dood gevonden willen worden in gemeente Emmen, Opzouten met zo’n gemeente. Ik neem aan dat je dat ook doet bij gevaarlijke mensen, die een ander wat aandoen. Mag het toch wel hopen. Ik ben al 10 jaar vrijwilliger in een Dierentuin, en ik kan je wel zeggen, dat veel ouders binnenkomen, gaan zitten op een bank, en gelijk die kut telefoon pakken, en totaal hun kinderen niet in de gaten houden. Heb in die 10 jaar al heel wat meegemaakt, wat KINDEREN DIEREN aandoen, en de ouders doen geen fucking reed, soms zijn ze net zo erg, heb is een dame gehad, die zo nodig ongekookte macaroni moest voeren aan mijn dieren, denk niet dat je al mijn verhalen wil horen. OVER MENSEN.
  En CLAUDIA VINKE, MISSCHIEN een aanrader voor je, neem een ander vak, ga lekker vakken vullen.
  iK KEN hondengedragskundigen, die nog nooit 1 hond hebben moeten laten inslapen.
  Weet je niet iedereen zit op de juiste plaats , voor de juiste baan.

  Liked by 2 people

 8. Degene die nooit een ander in de steek zal laten, degene die nooit ondankbaar is…………is de hond – trouw en eerlijk, zelfs na de dood. Dat kan ik niet van de MENS zeggen. AMEN

  Liked by 2 people

 9. Arm beestje…..ik weet zeker dat de zoon en eigenaresse hier ook van geleerd hebben en voortaan tegen kleine kinderen duidelijk zouden zeggen dat ze de hond niet mogen aaien. Dan was het ook opgelost geweest. Wat zal die arme schat bang geweest zijn! Onmenselijk!

  Liked by 1 persoon

  1. @Addy, ik ben het voor een deel met je eens dat de zoon die ermee aan het wandelen was, had moeten zeggen dat het meisje de hond niet mocht aaien. Misschien heeft hij dat wel gedaan, maar luisterde het kind niet?

   Toch ligt volgens mij de verantwoordelijkheid bij de ouders van dit kind. Blijkbaar hebben ze het kind niet geleerd geen vreemde grommende honden zomaar te gaan aaien. Ouders hadden er moeten op toezien dat dit kind niet zomaar op een grote grommende hond kan aflopen en die gaat aaien.

   Wat als de ouders hun kind niet in de gaten houden, terwijl het afstevent op een duidelijk omheinde put in de grond en het kind er in valt? Gaan ze dan ook de opzichter doodmaken? Belachelijk weer dit.

   De eigenaar was in regel en had de hond aan de lijn. Ouders dienen op hun beurt toezicht te houden op hun kinderen. Had de hond losgelopen en op het kind afgerend en gaan bijten was het een ander verhaal, maar hier vind ik de verantwoordelijkheid bij de ouders liggen. In ieder geval is de arme hond is weer eens de dupe………..

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s