Chimpansees rouwen om de dood van een vriend (+video)

a2

In deze bijzondere video zie je hoe chimpansees reageren wanneer één van hen overleden blijkt te zijn. Het zoveelste bewijs dat dieren, net als mensen, emoties kennen als verdriet en, net als mensen, kunnen rouwen om het verlies van een dierbare.

Twintig minuten lang blijven de chimps bij hun overleden vriend Thomas zitten. Ze raken hem zachtjes aan en ruiken aan zijn lichaam. De apen die het best met hem bevriend waren zijn ook het meest overstuur door zijn dood.

Later komt een oudere vrouwelijke chimpansee bij Thomas en probeert zijn gebit te reinigen met een grasstengel.

De video is opgenomen in de ‘Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust’ in de regio Copperbelt in het noordwesten van Zambia. De chimps die hier leven zijn gered uit de illegale handel of hier geboren.

a

Thomas was negen jaar oud en woonde met een groep van nog 42 chimpansees in een groot gebied met dichte bossen op het terrein van de opvang. Hij was een heel sociaal en geliefd lid van zijn groep. Toen hij vijf jaar was verloor Thomas zijn moeder. Hij werd geadopteerd door een ouder mannetje, Pan genaamd, iets wat heel bijzonder is in de wereld van de chimps.

Nadat Pan het overlijden van zijn petekind ontdekt had bezocht hij hem meerdere malen en verdedigde zijn dode lichaam, hij was duidelijk overstuur.

Thomas is gestorven aan de rand van hun habitat, dus in het zicht van de verzorgers. De groep stoorde zich niet aan de aanwezigheid van de mensen aan de andere kant van het hek. Hoewel het voedertijd was bleven de apen bij Thomas.

De verzorgers waren zeer verbaast dat de 22 apen zo lang stil bleven zitten, terwijl 9 van hen de dode aap aanraakten. Het is voor het eerst dat een situatie als deze zo goed te zien is geweest. Ook blijkt hieruit dat chimpansees meer en langer rouwen om een aap die ze langer gekend hebben. Dit wordt gebaseerd op ervaring die men heeft bij het observeren van de gedragingen van chimps bij het overlijden van een jong dier.

Sectie op Thomas liet zien dat hij is overleden aan een virale bacteriële infectie die het hem moeilijk maakte om te ademen.

Vrij vertaald van  BBC Earth

Een reactie op “Chimpansees rouwen om de dood van een vriend (+video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s