Coyotes; dierenleed voor een bontkraag

Canada Goose is een Canadees kledingmerk dat nog altijd erg populair is in Nederland. Helaas maakt dit merk gebruik van echt bont van coyote die gevangen worden met wildklemmen.

De jachtmethodes zijn zéér dieronvriendelijk. De dieren worden gevangen met wildklemmen die soms maar eens in de drie dagen geleegd worden. Een dier kan hier dus dagenlang in vast zitten met zijn poot, kaak of nek. Regelmatig knagen de gevangen dieren hun poot door om te ontsnappen.

Zodra een dier in de klem trapt, slaan twee metalen beugels met grote kracht dicht. Een sterke veer zorgt ervoor dat de klem strak gesloten blijft. Het dier kan niet meer ontkomen. Totaal in paniek door de pijn en angst probeert hij dat meestal toch. En soms lukt het. Pezen en spieren scheuren daarbij letterlijk af. In sommige gevallen verliest het dier zelfs een poot en slaat zwaar verminkt op de vlucht. Verder is het soms dagen wachten tot de pelsjager het dier doodslaat op het hoofd, want zo wordt de vacht het minst beschadigd. 

Zodra de coyotes dood uit de klem  zijn gehaald worden ze gevild. Hun gevilde lichamen worden net zo gedachteloos weggegooid als hun leven. De pelsjagers houden alleen de huid van de dieren over, die aan de capuchons van Canada Goose-jassen wordt genaaid.

Een wildklem selecteert zijn slachtoffers niet. Naast de gewenste dieren met dure pelzen worden er ook veel dieren ‘per ongeluk’ gevangen. Honden, katten en soms ook runderen trappen er letterlijk in. Per gewenst dier vallen op deze manier nog eens één tot vier onbedoelde slachtoffers. Rommeldieren noemen de pelsjagers deze bijvangst. Zo wordt het recept voor een kraag van coyote bont: een coyote plus een tot vier andere dieren.

In 1991 namen de Europese regeringen een wet aan die het gebruik van de wildklem in de Europese Gemeenschap verbiedt. Maar helaas mag het bont dat verkregen is door wildklemmen mag nog steeds wel in Europa verkocht worden.

Bron 1 / 2

Een reactie op “Coyotes; dierenleed voor een bontkraag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s