De duivel in zuivel; Wat is er mis met een glas melk of een plakje kaas? (video)

zuivel

Organisator bij Anonymous for the Voiceless Sil de Lange heeft een hele goede video gemaakt waarin hij in duidelijke taal uitlegt waarom de mens geen zuivel zou moeten consumeren. Op mijn verzoek heeft hij mij de gesproken tekst uit de video digitaal toegestuurd. Deze tekst kun je lezen onder de video.

Meer weten over Sil de Lange en zijn acties met ‘Anonymous for the Voiceless’? Breng een bezoekje aan zijn Instagram.

Bekijk hieronder de videobeelden en luister naar wat Sil te vertellen heeft over koetjes, kalfjes en zuivel.

Ik hoop dat je er klaar voor bent. Ik ga in de komende paar minuten uitleggen wat er mis is, met zuivel.

Net als toen jij geboren was kreeg jij van je moeder moedermelk, omdat je in het eerste jaar van je leven tot wel 3x je lichaamsgewicht erbij krijgt.

Dit is voor een koe niet anders. De enige reden dat een koe melk geeft, is omdat het een kalfje heeft gekregen. Alleen komen wij mensen kijken bij dit proces.

Dit verhaal begint bij de stier. De stier wordt gebruikt voor zijn zaad om uiteindelijk te koe mee te bezwangeren. Alleen de stier doet dit zelf niet. De boer gaat met zijn arm, in de anus van de koe om hem losser te maken om vervolgens via een riet het zaad binnen te brengen bij de koe.

Na deze handeling zal de koe 9 maanden zwanger zijn.

Een kalf, die soms tot wel 10 maanden bij de moeder blijft drinken, wordt vrijwel na de geboorte van de moeder gescheiden. Dit puur omdat als het kalf melk bij de moeder blijft drinken, wij geen melk en kaas in de winkel hebben liggen. Een kalf wordt apart genomen in een aparte hok waar het kunstmelk toegediend krijgt.

Moeder en het kalf mogen amper tijd samen doorbrengen, omdat wij als mens de melk willen die uiteindelijk voor het kalf bestemd is. Kun je het je voorstellen? Je bent een kind, net geboren op deze wereld en het enige wat je op dat moment nodig hebt, wordt van je afgenomen. Je eigen moeder.

En die moeder, wil op dat moment maar 1 ding en dat is voor haar kind zorgen en liefde geven, maar die kans krijgt ze niet. Ze verliest haar kind.

Koeien hebben een sterke band met elkaar en de moederkoe blijft vaak nog dagenlang rouwen, zoekend naar haar kind. Maar die zal ze niet vinden.

Dit is in de biologische vee-industrie niet anders.

Nadat wij het kalf van de moeder wegnemen, zal onder andere het geslacht gaan bepalen wat het toekomst van het kalfje zal zijn. De mannelijke kalfjes zal veelal worden verkocht aan vleeskalverenbedrijven. Puur omdat het geen melk geeft, is het voor de industrie minder waardevol. Deze kalfjes zij gemiddeld 6 tot 8 maanden oud als ze worden geslacht. Ze hebben hele leven weinig tot geen liefde gekend, hebben vaak nog geen zonlicht gezien en worden als baby al doodgemaakt.

Dit is interessant voor vegetariërs om over na te denken. De zuivelindustrie is de vleesindustrie.

Kalfjes die wel opgroeien, worden na 2 maanden de hoorns weggebrand, om beschadiging aan elkaar te voorkomen.

Nadat het kalf geboren is, begint het proces van het melken. Een koe wordt 2 tot 3 keer per dag aan geautomatiseerde machines gezet om gemolken te worden. Dit brengt risico’s met zich mee.

Ontstoken uiers zijn geen uitzondering in zuivelindustrie. Deze uiers zijn rood en opgezwollen. Dit kan leiden tot koorts of verminderde eetlust en is altijd pijnlijk.

Klauwproblemen zijn naast ontstoken uiers ook veelvoorkomend. Klauwproblemen ontstaan door natte en bevuilde vloeren in stallen. Een open weidegans is een belangrijke factor als het gaat om gezonde klauwen voor koeien.

Echter, laten cijfers van het CBS zien dat 22% van alle koeien in Nederland, nooit buitenkomt.

Klauwproblemen zijn naast ontstoken uiers een belangrijke oorzaak voor vroegtijdige afvoer van melkkoeien.

De hoeveelheid melk die een koe in een jaar geeft, blijft stijgen. In 1910 gaf een Nederlandse melkkoe 2500 kg melk per jaar. 100 jaar later, is dit gestegen naar 8000 kg melk per jaar, met uitschieters van 16000 kg per jaar.

Deze dieren worden niet meer gezien als een individu met gevoel en emotie, maar als machines.

Het scheidings- en melkverhaal is voor een koe een roulerend proces. Ze gaat het 3 tot 4 keer door, tot ze mentaal en fysiek helemaal klaar is. Ze geeft steeds minder melk omdat haar lichaam het onnatuurlijke melken gewoon niet meer aankan. Vaak is ze dan nog maar 5 jaar oud, waar het in de natuur 20 jaar kan worden. Voor de boer is ze nu niet meer winstgevend, en zal ze worden afgevoerd naar het slachthuis.

Een koe is heel intelligent, het is van nature ook een buitendier. Alleen ontnemen wij haar die vrijheid, omdat wij de melk willen, die voor haar kalf bestemd is.

Gelukkig hoeven wij hier niet aan mee te doen.

Wij worden dagelijks vertelt door de schijf van vijf en door reclames op tv dat wij zuivel nodig hebben, om hier sterk van te worden. We vertellen onszelf dat de koeien in Nederland een goed leven hebben, dat ze het niet erg vinden om gemolken te worden. En als wij het vaak genoeg horen gaan wij het nog geloven ook.

Wij moeten, en kunnen hier iets aan doen. Wij moeten dit aanpakken. En dan heb ik het niet over de boeren, zij zijn het probleem niet. Ik heb het over het systeem die dit mogelijk maakt. Een systeem dat draait om geld en wij als consument geven dat geld. Er wordt geld verdiend over de rug van de dieren en wij als consument kunnen dit stoppen. Wij als mens hebben geen zuivel nodig, om gezond te zijn.

Wij hebben alternatieven in de winkel liggen, plantaardige alternatieven. Denk aan kokosmelk, sojamelk, rijst melk amandelmelk. Koop die melk, of koop geen melk. Maar koop alsjeblieft geen zuivelproducten meer.

Hondenmelk, is voor haar pups.
Kattenmelk, is voor haar kitten.
Paardenmelk, is voor haar veulen.

En koemelk?
Koemelk is voor haar kalf.

Met dank aan Sil de Lange

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s