Undercover: zieke en gewonde koeien in Pools slachthuis

koe-slachthuis

Videobeelden, gemaakt door een undercover journalist die drie weken in een Pools slachthuis heeft gewekt, laten zien dat gewonde en doodzieke koeien zonder keuring worden verkocht en geslacht. Deze koeien waren ernstig verzwakt, de meesten werden met touwen aan hun poten en hoorns naar binnen gesleept. Volgens een veearts is aan de doorligwonden op de gewrichten van de koeien te zien dat ze zeker al meer dan zes dagen op de grond hebben gelegen.

De slachtingen vonden ’s nachts plaats, zonder de aanwezigheid van een veearts die het vlees zou moeten keuren. Dit is een vereiste wanneer men het vlees wil verkopen in de EU. Ook is op de video te zien dat medewerkers tumoren wegsnijden uit de geslachte dieren.

Uit het Poolse artikel blijkt dat er een levendige handel in ‘verboden’ vlees schijnt te zijn in het land. In Polen is het meeste melkvee bijzonder vatbaar voor ziekten en verwondingen vanwege de zware exploitatie. Officieel hoort een veearts ze een dodelijke injectie te geven of er moet een noodslachting plaatsvinden, maar dat kost geld. Op de zwarte markt levert zo’n dier geld op, al is het minder dan een gezond dier.

Zieke dieren worden niet alleen geslacht in dit slachthuis en het gebeurt al jaren, aldus de informant die al jaren actief is in de vleesindustrie en ook al jaren observeert wat er achter de schermen gebeurt.

Ook drachtige dieren worden op deze manier geslacht. De foetus wordt met de ingewanden weggegooid. De informateur vertelt dat er in één nacht wel dertig koeien werden geslacht, slechts drie van hen liepen op eigen kracht naar binnen…

Polen is een belangrijk exportland van vlees binnen de EU, ruim 42 miljoen kg in 2017 ter waarde van 332 miljoen euro. Ook in Nederlandse en Belgische supermarkten ligt veel vlees uit Poolse slachthuizen.

De reportage was onlangs te zien op de Poolse televisie en nu is er enigszins paniek uitgebroken in de sector die verdient aan dode dieren. Het gaat over geld en volksgezondheid.

Dat mensen ziek kunnen worden door het eten van ongekeurd vlees van dieren die vaak stijf staan van de medicijnen is natuurlijk heel vervelend, maar in hoeverre gaat het nog over het lot van die arme dieren? Alsof een leven in de veeindustrie al niet gruwelijk genoeg is, worden de dieren ook nog eens ziek en gebroken, letterlijk, naar hun dood gesleept. In plaats van daar schande over te spreken gaan we zeuren of euro’s en mensen die ziek kunnen worden.

Mensen die vlees eten hebben de keus om dat niet te doen, dieren die mishandeld en gedood worden hebben geen keus.

De reportage is te zien op de website van de Poolse nieuwszender TVN24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s