Controle in slachthuizen

Dat er veel mis gaat in slachthuizen is bekend, sinds kort ook bij het grote publiek, maar hoe zit dat nou eigenlijk met die slachthuizen, is er wel controle op hoe de medewerkers met de dieren omgaan en zo ja, hoe gaat het één en ander in zijn werk dan? RTL Nieuws heeft een aantal feiten op een rijtje gezet.

hope29

Hoeveel slachthuizen zijn er in Nederland?
In Nederland zijn er 209 erkende slachthuizen. Het gaat om 179 roodvleesslachthuizen. Hier worden runderen, varkens, schapen, geiten en paarden geslacht. Er zijn 21 grote slachthuizen. Daar komt het meeste vlees vandaan dat in de supermarkt en bij de slagers ligt. Daarnaast zijn er 30 pluimveeslachterijen. Hier worden kippen, eenden en ander gevogelte geslacht.

Hoeveel dieren worden er jaarlijks in Nederland geslacht?

  • Varkens: 15.200.000
  • Runderen: 2.100.000
  • Schapen: 500.000

Wie houdt er toezicht op de roodvleesslachthuizen?
Dat doen de inspecteurs van de NVWA. Dat zijn in totaal tussen de 150 en 170 dierenartsen die toezien op het dierenwelzijn in slachthuizen. In de 21 grote slachthuizen loopt er permanent een inspecteur van de NVWA rond. In de kleine slachthuizen wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd.

Waar wordt bij dierenwelzijn op gecontroleerd?
Allereerst wordt er gekeken hoe de dieren met vrachtwagens aankomen bij het slachthuis. Zieke, kreupele en gewonde dieren mogen niet worden aangevoerd. Als die dieren er wel tussen zitten worden ze apart gezet, afgemaakt en gaan naar het destructiebedrijf waar ze worden vernietigd. Verder zijn er regels voor hoe de dieren in de stallen worden ondergebracht en verzorgd. Tot slot controleren de inspecteurs of de slacht netjes verloopt. Zijn de dieren goed verdoofd en buiten bewustzijn voordat ze worden doodgestoken. En is het dier ook daadwerkelijk dood voordat de verdere slacht begint.

Wat doet een inspecteur als hij ziet als het fout gaat en dieren pijn lijden?
Het slachthuis is er verantwoordelijk voor dat de dieren netjes en zonder onnodige pijn dood worden gemaakt. Als dat niet gebeurt, grijpt de NVWA-dierenarts in als hij dat ziet. Het slachthuis krijgt niet bij de eerste overtreding al een boete opgelegd. Eerst worden er waarschuwingen uitgedeeld, blijkt uit het nalevingsprotocol van de NVWA. Bij een derde overtreding binnen tien steekproeven wordt een bestuurlijke boete opgelegd.

Hoe hoog zijn de boetes?
Dat hangt af van de ernst van de overtreding en of het slachthuis vaker in de fout is gegaan (recidive). De boetebedragen lopen uiteen van 500 tot 10.000 euro.

  • 500 euro voor een lichte overtreding.
  • 1500 euro voor een (‘normale’) overtreding.
  • 2500 euro voor een ernstige overtreding.
  • 5000 euro bij een overtreding met ernstige gevolgen of recidive.
  • 10.000 euro bij een overtreding met ernstige gevolgen of recidive.

Er hangen toch camera’s in de slachthuizen?
De overheid heeft met de grote slachthuizen afgesproken dat ze camera’s gaan ophangen. Uit deze slachthuizen komt 90 procent van al ons vlees. De beelden blijven in het bezit van het slachthuis. De NVWA kan het slachthuis vragen om beelden terug te zien. De camera’s zijn gericht op de cruciale fases van het slachten van de dieren.

Bron: RTL Nieuws

Feit is dat het in de praktijk vaker fout gaat dan men denkt, feit is ook dat er vaak niets tegen gedaan wordt en als er al wat gebeurt is het een waarschuwing of een lachwekkend lage boete. Een belangrijk ander feit is dat dierenartsen regelmatig de mond gesnoerd wordt wanneer ze wel aan de bel trekken, ook worden ze geïntimideerd of weggepromoveerd.

De horror wordt binnen de muren van het slachthuis gehouden en de bevolking onwetend, geld moet rollen… over de ruggen van miljarden dode, mishandelde dieren.

Beelden van hoe het werkelijk toegaat in een slachthuis komen mondjesmaat naar buiten dankzij moedige activisten die undercover aan het werk gaan. Steeds vaker geeft ook de landelijke media aandacht aan de onacceptabele omstandigheden waarin dieren gehouden en gedood worden., zoals onlangs het hele belangrijke item van RTL Nieuws over onacceptabel dierenleed in Nederlandse slachthuizen

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s