Onacceptabel dierenleed in Nederlandse slachthuizen

Niet alleen in België gaat het (te) vaak mis in slachthuizen. Ook in Nederland gebeurt dit. Varkens die bij volle bewustzijn in een gloeiend heet waterbad verdrinken en kalveren en schapen die levend worden gevild. Dit soort gruwelen komen inspecteurs van de NVWA in de Nederlandse slachthuizen regelmatig tegen. RTL Nieuws heeft rapporten opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

v4

In ruim 2 jaar tijd zijn er bij 19 slachthuizen door de NVWA 48 boetes opgelegd voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. In totaal zijn er 180 slachthuizen waar varkens, runderen en schapen worden geslacht. Eén slachthuis kreeg maar liefst 11 boetes opgelegd*. Bedrijfsnamen zijn niet vrijgegeven.

Aanleiding voor het opvragen van de Nederlandse gegevens waren de schokkende undercoverbeelden die vorig jaar naar buiten kwamen van een Belgisch slachthuis in Tielt**. De Nederlandse overheid en vleessector zeiden destijds dat dat soort ernstige misstanden in onze slachthuizen niet voorkomen.

Er zijn wel tekortkomingen, bekende toenmalig staatssecretaris Van Dam op Radio 1, “maar”, voegde hij eraan toe: “we hebben geen aanwijzingen dat zoiets wat in België is gebeurd ook in Nederland zou gebeuren.”

Uit de inspectierapporten van de NVWA blijkt nu dat dat niet klopt. Het gaat geregeld mis bij het doden van de dieren. Nadat ze zijn verdoofd, moeten de halsslagaders worden doorgesneden. De inspecteurs hebben in zestien gevallen geconstateerd dat dat fout gaat. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat.

Gevolg is dat verschillende varkens levend in een hete bak water van 60 graden terechtkwamen. Een inspecteur schrijft: “Een varken begon erg te spartelen en te bewegen met het hele lijf. Het spetteren werd veel heviger waarbij grote hoeveelheden water over de rand kwamen.” Vervolgens werd het varken door een ijzeren constructie onder water gedrukt, waarbij het dier verdronk.

De inspecteur schrijft dat het varken bij bewustzijn was toen het dier het hete bad in ging en dat het varken hierdoor ernstig heeft geleden.

Zoiets gebeurde nog eens bij een ander slachthuis vlak voor de ogen van een NVWA-inspecteur. Hij ziet vier varkens na elkaar levend de hete waterbak van 60 graden in gaan. Ze proberen boven water te blijven en trappen met hun poten.

Animal Rights bracht vorig jaar de beelden van het Belgische slachthuis in Tielt naar buiten. De dierenrechtenorganisatie schrikt van wat ze lezen in de NVWA-rapporten. “Die varkens worden eigenlijk levend gekookt”, zegt directeur Robert Molenaar. “Toen de Belgische beelden naar buiten kwamen is mij vaak gevraagd: gebeurt dit ook in Nederland? Ik vermoedde toen van wel, maar hier staat het nu zwart op wit.”

In de stukken staan nog tientallen overtredingen zoals kreupele dieren die pijn hebben bij het lopen en dieren die levend worden gevild. Er wordt gesneden in een kalf dat nog beweegt. De inspecteur schrijft: “Ondanks de bewegingen van het kalf heeft hij (de slachter) het kalf van zijn kophuid ontdaan, en wilde verdergaan met het afknippen van de voorklauwen”, maar dat weet de inspecteur te voorkomen.

Van dit soort mishandelingen hebben ze bij Animal Rights nog nooit gehoord: “Dit is een horrorsetting, de inspecteur staat er bij”, zegt Robert Molenaar. In een ander slachthuis zien inspecteurs dat twee schapen levend worden gevild.

In een reactie laat de NVWA weten dat de overtredingen waarvoor ze de slachthuizen de afgelopen jaren hebben beboet niet voldoende waren om een slachthuis te sluiten. “We grijpen in met een middel dat in verhouding staat tot de ernst en de frequentie van de overtreding”.

Een woordvoerder zegt: “Je moet het wel heel bont maken willen we overgaan tot (tijdelijke) sluiting van een slachthuis.”

“Wel kunnen we de boetes verhogen en andere bestuursmaatregelen nemen om herhaling van overtredingen te voorkomen. Pas als dat aantoonbaar niet helpt, kan de NVWA overgaan tot het tijdelijk schorsen van de erkenning van het slachthuis.”

Boetes zijn opgelegd voor:

– Doden van dieren gaat fout: 24 gevallen.

 • Halsslagaders niet doorgesneden.
 • Dieren levend gevild.
 • Dieren niet verdoofd.
 • Dieren breken los uit fixatiekooi.

– Het lossen, huisvesten en verzorging van dieren gaat fout: 24 gevallen.

 • Kreupele/gewonde dieren.
 • Geen drinkwater voor de dieren.
 • Overvolle stallen.

Boetes liggen tussen de 1500 euro en 5000 euro:

– 20 keer 1500 euro

 • Doden dieren gaat fout: kalf levend gevild.
 • Doden dieren gaat fout: halsslagaders bij twee varkens niet doorgesneden.
 • Stal overvol: 78 dieren in hok met capaciteit voor 48.

– 14 keer 2500 euro

 • Kreupel dier kan niet staan vanwege val, maar wordt niet direct uit lijden verlost.
 • Doden dieren gaat fout: halsslagaders niet doorgesneden.

– 6 keer 3000 euro

 • Schapen vallen op hun rug vanwege gladde vloer veroorzaakt door uitwerpselen en urine. Ook is er geen drinkwater.
 • Geit ontsnapt uit slachtruimte.
 • Doden dieren gaat fout: halsslagaders niet doorgesneden/personeel controleert niet of dieren dood zijn.

– 4 keer 4000 euro

 • Doden dieren gaat fout: halsslagaders varken niet doorgesneden. Vier varkens leven nog in hete waterbak van 60 graden.
 • Kreupel rund, had niet aangevoerd mogen worden.

– 1 keer 4500 euro

 • Doden dieren gaat fout: levend varken gaat heet waterbad van 60 graden in spartelt hevig en verdrinkt/halsslagaders niet doorgesneden.

– 3 keer 5000 euro

 • Kreupel/gewond/ziek dier: dier met puntig voorwerp gestoken. Dier levend naar slachtplaats gesleept.
 • Doden dieren gaat fout: schapen levend gevild/schapen hadden bloedingen doordat ze bij hun vacht werden opgetild.

Bron: RTL Nieuws

* Het gaat om varkensslachterij ‘slachthuis 23’ (RTL Nieuws kreeg van de NVWA niet de bedrijfsnamen, maar nummers). Dit bedrijf gaat van alle slachthuizen veruit het vaakste in de fout. Zo verdrinken varkens meerdere keren in gloeiend heet water. In een half jaar tijd legt de NVWA het bedrijf elf boetes op met een totaalbedrag van 21.000 euro. Meer info

** Op beelden die zijn gemaakt met een verborgen camera is te zien hoe varkens in het Vlaamse slachthuis worden geschopt en geslagen. Dieren worden levend opgetakeld. Sommige varkens krijgen elektrische schokken of hun keel wordt bij volle bewustzijn opengesneden waarna ze verdrinken in het broeibad. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept. Daarnaast is te zien hoe werknemers oormerken van levende varkens wegsnijden. Meer info

7 reacties op ‘Onacceptabel dierenleed in Nederlandse slachthuizen

 1. Stelletje goorlappen die NVWA…niet ernstig genoeg? Alleen maar boetes wat niets is in vergelijking van de miljoenen die zij verdienen. Hun eigen kinderen zouden eens in een warm bad van 60 graden worden gestopt….Dierenmishandeling van de ergste soort.

  Liked by 1 persoon

 2. Niet ernstig genoeg GVD elk misstand is erg. Dat we dieren voor consumptie gebruiken wil nog niet zeggen dat we ze onmenselijk moeten behandelen. Er hoort RESPECTVOL met deze dieren voor tijdens en na de slacht te w8rden omgegaan heel heel erg triest. Men moet bij misstanden minimaal boetes opleggen van 150.000€ en de keet direct sluiten.

  Liked by 1 persoon

 3. Sluiten die slachterijen. Stel jezelf eens voor om levend gevild te worden.
  Stel jezelf eens voor in een kokend bad gestopt te worden en vervolgens met een ijzeren rek onder water geduwd wordt, zodat je verdrinkt. In Gods naam, hoe kunnen die mensen nog gerust slapen? En leven? Hebben ze geen ziel? Dit mag niet kunnen!!!! DOE ER WAT AAN!!! STRAF ZE, door de slachterij te sluiten, want geld is het enige waar zij aan denken.

  Liked by 1 persoon

  1. Vaak denk ik na over de mensen die in de slachterijen werken. Het werk dat ze doen zal hen geen voldoening geven, ook zij zijn mensen met een ziel, net als ieder mens hebben zij een ziel, ja, ik durf zelfs te zeggen:ieder persoon is een ziel, zo ook ieder levend wezen. Maar het schijnt dat deze mensen in de situatie verkeren, dat zij niet hun werk kunnen uitzoeken. Zij moeten voor hun levensonderhoud dit werk wel doen. Er schijnt in Duitsland een beweging te zijn, geleid door een vrouw, die zich wil inzetten voor de arbeidsomstandigheden van werkers in de slachterijen; zij probeert deze mensen na een paar jaar slachtwerk de kans te geven om te scholen naar ander werk. Dit bericht las ik vorig jaar in de nieuwsbrief van de Albert Schweitzer Stiftung. Ik wil maar zegggen: straffen helpt niet. Wel kunnen wij zelf een stap maken door niet weg te kijken, maar te helpen door hen ook met respect tegemoet te komen, al is dat misschien niet makkelijk, wij moeten hen wel de kans geven uit hun situatie te kunnen komen, zoals de hiervoor genoemde dame doet. Is zoiets mogelijk in Nederland, in Europa? Ik hoop het……

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s