De berggorilla sterft uit (+video)

g2

Ze hebben een DNA dat voor 98% gelijk is aan dat van ons. Toch is de mens de grootste bedreiging van de berggorilla. Tegelijkertijd moet de mens ze beschermen.

Het Virungapark is het oudste beschermde natuurgebied van Afrika, het ligt op de grens van Congo met Oeganda en Rwanda. Hier leven zo’n 800 berggorilla’s. Ze leven in groepen en zijn een makkelijke prooi, vooral omdat ze absoluut niet mensenschuw zijn.

In het Virungapark proberen een aantal parkwachten de gorilla’s te beschermen tegen lokale stropers, bendes en rebellen. Ze worden gedood voor hun vlees of om hun jongen te stelen. Deze worden vervolgens verkocht. Een babygorilla levert al snel meer dan € 10.000 op.

g4

Het is handel voor mensen die soms heel ver gaan. Zo worden er regelmatig parkwachten dood geschoten door de criminelen. Sommige parkwachten zijn zelf voormalig stroper. Stropers doden dieren omdat ze geld nodig hebben om te leven. Omdat zij nu hun geld kunnen verdienen door gorilla’s te beschermen in plaats van ze te doden, zullen zij niet meer stropen. Bovendien weten deze voormalige stropers hoe het één en het werk en dat is natuurlijk altijd handig.

Veel tijd heeft de berggorilla in het wild niet meer. Ondanks alle inspanning neemt hun aantal nog steeds af. Ze worden nog altijd met uitsterven bedreigd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s