De mens: carnivoor of herbivoor?

humans-carnivores
Foto: Rowan Corkill

De carnivoor (vleeseter) heeft een enorm grote mondopening, een kaakgewricht dat werkt als een scharnier, dolkachtige tanden en scherpe klauwen. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat een leeuw of beer lichamelijk in staat is om een prooi te doden, te verscheuren en snel op te eten.

De herbivoor (planteneter) daarentegen heeft vlezige lippen, een kleine mondopening, een dikke en gespierde tong en een veel beweeglijker kaakgewricht dat het kauwen vergemakkelijkt, voedsel kan verbrijzelen en vermalen. Een herbivoor heeft over het algemeen ook geen scherpe klauwen. Deze kenmerken zijn geschikt voor het eten van planten die voedingsstoffen afgeven wanneer hun celwand gebroken is, een proces dat vereist dat het wordt vermalen door een gebit wat heen en weer kan schuiven in plaats van grote stukken vlees snel in te slikken zoals carnivoren en omnivoren doen.

Herbivoren hebben een kleinere maag dan carnivoren en omnivoren, deze is geschikt voor het regelmatig eten van plantaardig voedsel. Planten lopen niet weg zoals prooidieren doen en het is dus gemakkelijker om rustig te eten op momenten dat daar behoefte aan is. Carnivoren proppen zich sporadisch vol wanneer ze met succes een prooi hebben gevangen. De maag van een carnivoor heeft een hogere pH waarde (minder zuur) dan die van een herbivoor of omnivoor. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er op planten niet de schadelijk bacteriën zitten die men wel kan aantreffen op rottend vlees.

De dunne darm van een herbivoor is vrij lang waardoor er tijd genoeg is om plantaardig voedsel goed te verwerken. In vrijwel elk opzicht lijkt de menselijke anatomie veel meer op die van een herbivoor dan op die van een carnivoor. Onze mond is klein, lippen en tong gespierd. Onze kaken zijn niet erg stabiel en zouden dus snel kunnen ontwrichten in de strijd met een prooi, ze zijn heel bewegelijk en kunnen alle kanten op bewegen.

En wat die ‘enorme’ hoektanden van de mens betreft…

Dit zijn allemaal herbivoren.

Foto’s & info van Free from Harm

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s