Undercover: Particulieren verkoop van ‘opgebruikte’ legkippen in Vlaanderen (+video)

Jaren geleden heb ik zelf eens kippen gekocht bij een legkippenbedrijf. Ik heb toen ook met eigen ogen gezien hoe boeren met deze dieren omgaan. Vier kippen aan hun pootjes in één hand en met de andere hand een doos open houden waar ze letterlijk ingepropt werden. En ik, toen nog onwetend van dit soort praktijken, probeerde de doos weer te openen om de kippen gerust te stellen. Ik heb de boer betaald en hem ‘netjes’ verteld hoe ik over zijn handelswijze dacht. De kippen, die overigens nog niet ‘opgebruikt’ waren en er redelijk goed uitzagen, hebben een vrij leven gehad in onze achtertuin totdat ik ze heb weggegeven aan iemand die meer tijd voor ze had en vooral, meer ruimte.

kb

Animal Rights heeft beelden gemaakt tijdens een reddingsactie van ‘opgebruikte’ legkippen in een Vlaams eierbedrijf. Legkippen worden volgens de normen van de eierindustrie afgedankt na een dertiental maanden intensief eieren leggen. Dan vermindert hun eierproductie en bijgevolg worden ze afgevoerd naar een slachthuis. Sommige eierboeren geven dierenvrienden de kans om opgebruikte legkippen te redden van de slacht door ze vrij te kopen. Animal Rights wil mensen waarschuwen dat er ook een schaduwkant is aan deze reddingsacties: de boeren maken forse winsten op de verkoop van opgebruikte legkippen en investeren het geld in nieuw en meer kippenleed.

Activisten van Animal Rights hebben enkele legkippen vrijgekocht in een Vlaams eierbedrijf om te kunnen filmen hoe het er bij zo’n verkoop aan toe gaat. De boer toont weinig respect voor de kippen aan wiens eieren hij maandenlang geld verdiend heeft. De man graait de dieren aan hun poten uit de kooien om ze met bosjes in kratten te proppen. Het resultaat van de ruwe behandeling is dat sommige dieren botbreuken oplopen of gebroken vleugels. Bovendien is deze behandeling traumatiserend voor de dieren.

Op de beelden zie je ook de ‘verrijkte kooien’ waarin de kippen maandenlang opgesloten hebben gezeten. In de Vlaamse eierindustrie wordt maar liefst 63,3 procent van het totaal aantal leghennen ofwel 4,5 miljoen kippen in dergelijke kooien gehouden.

ar kippen

Er bestaan ook organisaties die zich toeleggen op het redden van legkippen. Zij kopen opgebruikte kippen vrij uit eierbedrijven om hen ter adoptie aan te bieden aan mensen die hen een goede thuis willen geven. Dergelijke initiatieven zijn ontstaan met als doel bewustwording te creëren over het dierenleed voor de productie van eieren. Mensen die ex-legkippen adopteren kunnen met eigen ogen zien in welke verzwakte staat de dieren uit de bedrijven komen, en hoezeer ze geleden hebben onder de waanzinnig hoge productie-eisen van de eierindustrie. Dierenleed dat vroeger verborgen bleef, wordt via deze weg zichtbaar gemaakt.

Toen jaren geleden de eerste reddingsinitiatieven voor afgedankte legkippen uit de industrie van start gingen, waren de eierboeren bereid om hun dieren aan de organisaties te verkopen aan een prijs die overeen stemde met de prijs die ze er in het slachthuis voor kregen (gemiddeld 80 cent per kip). Maar al gauw hadden de boeren door dat er meer geld te rapen viel. Naarmate er meer aanvragen kwamen van mensen die kippen wilden redden, werden de prijzen opgedreven. Tegenwoordig rekenen de boeren 2,5 tot wel 4 euro per kip, wat 3 tot 5 keer meer is dan de prijs die ze in het slachthuis krijgen. Een verkoop van een paar honderden, soms duizenden kippen levert flink wat extra geld op voor de boer. De lucratieve handel stimuleert de verkoop en aldus het dierenleed.

De verkoop van opgebruikte legkippen aan dierenvrienden wordt steeds populairder in de eierindustrie. Sommige boeren staan nu ook particulieren toe om rechtstreeks op het bedrijf kippen te kopen, zonder tussenkomst van een organisatie. Zo krijgen ze hun opgebruikte dieren nog meer en nog sneller verkocht. Helaas hebben vele particuliere kopers geen kennis van de speciale zorgen die de verzwakte kippen nodig hebben (zoals behandeling tegen bloedluis, of het verstrekken van vitamines en voedingssupplementen). Sommige kippen sterven dan ook al snel na hun ‘redding’. De boeren zelf houden zich niet bezig met het informeren en sensibiliseren van de kopers. Zij willen maar één ding: goed bijverdienen en de afgedankte dieren zo snel mogelijk vervangen door nieuwe productievere kippen.

Animal Rights vraagt dierenvrienden om ook stil te staan bij de schaduwkant van de kippenreddingsacties. Nietsvermoedende dierenvrienden dragen ongewild bij aan de eierindustrie door kippen vrij te kopen. Overweeg je om afgedankte legkippen te redden, adopteer ze dan liefst via gespecialiseerde organisaties zoals bijvoorbeeld de Facebookgroep ‘Red een kip uit een legbatterij’ of de organisatie ‘Red een legkip’. Dan ben je zeker dat de dieren de noodzakelijke eerste zorgen hebben gekregen en word je grondig geïnformeerd over de onderliggende problematiek.

Het vrijkopen van legkippen uit de eierindustrie maakt het mogelijk om een aantal dieren te redden van de slacht. Dat is positief voor de kippen die bij de gelukkigen zijn. Helaas is het op deze manier ook dweilen met de kraan open. Informatie en sensibilisering rond legkippenleed en de mogelijkheden om eieren te vervangen door plantaardige alternatieven blijven essentieel om tot een structurele oplossing te komen. Pas wanneer mensen stoppen met eieren kopen en eten, kan er echt een einde komen aan het leed van alle legkippen in de eierindustrie.

Wil je Animal Rights financieel steunen om een eind te maken aan het leed van legkippen, klik dan hier.

Bron: Animal Rights

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s