Misstanden op de manege (+video)

Inspecteurs van Dier&Recht oordelen na onderzoek dat het slecht gesteld is met de manegepaarden in Nederland. Volgens de stichting is in bijna 85% van de maneges het welzijn van de paarden onvoldoende tot slecht. Dier&Recht heeft de afgelopen winter in totaal 53 maneges bezocht, 46 in Nederland en 7 in Vlaanderen. Het resultaat van dit onderzoek is te lezen in het rapport ‘Misstanden op de manege’.

p1

Veel manegepaarden lijden aan psychische en fysieke problemen vanwege de leefomstandigheden in de maneges. De boxen zijn bij 80% van de bezochte stallen te klein waardoor de paarden niet goed kunnen liggen. Soms zijn de boxen volledig gesloten waardoor de paarden geen contact kunnen hebben met hun soortgenoten. Aangezien paarden kuddedieren zijn hebben zij contact met elkaar nodig om zich goed te voelen.

Dier&Recht vindt dat paarden minimaal vier uur per dag in kuddeverband los zouden moeten kunnen lopen. Dit was maar bij een paar maneges het geval, bij sommige maneges lopen de paarden niet eens vier uur per week los. Dit betekent dat meer dan de helft van alle paarden zich te weinig vrij kan bewegen.

p2

Een van de andere misstanden die Dier&Recht vaak tegenkwam is de soms slechte kwaliteit en hoeveelheid voer dat de paarden krijgen. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor maagzweren. Ook is de hygiëne vaak ondermaats, in zo’n 25% van de stallen kunnen paarden niet schoon liggen.

9% van de manegepaarden vertoont ernstig gestoord gedrag. Volgen Dier&Recht is dit het gevolg van weinig tot geen contact met andere paarden.

De conclusies in het rapport liegen er niet om. ‘De manier van omgaan met de welzijnsproblemen in maneges is zorgwekkend’, aldus de onderzoekers.

p3

  • Op 77 procent van de maneges is er onvoldoende sociale interactie tussen paarden
  • Op 32 procent van de maneges vindt het sociaal contact uitsluitend plaats door de tralies
  • Op 15 procent van de maneges kunnen de paarden elkaar niet eens zien omdat de boxen volledig dicht zijn
  • Op 17 procent van de maneges lopen de paarden niet meer dan vier uur per week los.
  • Vaak krijgen de paarden te weinig of kwalitatief slecht ruwvoer, wat hen vatbaarder maakt voor maagzweren
  • 9 procent van de manegepaarden vertoont ernstig gedragsstoornissen

Zowel Nederland als België kennen geen specifieke wetgeving voor paarden. Men gaat er vanuit dat de sector ‘het zelf wel regelt’. Dit werkt dus duidelijk niet en Dier&Recht vindt dan ook dat de overheid de paarden moet beschermen door wetgeving in te voeren. Een uitgangspunt zou het ‘Paardenbesluit’ kunnen zijn dat de Dierenbescherming al in 2011 heeft gemaakt

Dier&Recht heeft een petitie gemaakt, gericht aan de overheid, om maatregelen te nemen, teken de petitie hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s