Kip, het meest besmette stukje vlees

Miljoenen plofkippen lijden een ellendig, veel te kort leven in Nederland. Veel mensen denk dat er zo veel dieren nodig zijn omdat de Nederlandse carnist nu eenmaal graag kip en kipproducten eet. Die zelfde vleeseters weten vaak niet dat 80% van dit dierenleed wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Eten ze dan toch niet zo veel kip in Nederland? Jawel, maar dit is veelal kip uit andere landen dan Nederland, zoals uit Brazilië. En laat dat kippenvlees nou net nogal eens besmet zijn met salmonella…

Op verse kip staat vaak wel aangegeven waar het lijkje vandaan komt, maar op diepvriesproducten, zoals kipnuggets, staat dit niet.

kn
Mogelijk zieke kipnuggets

Wanneer je denk dat het allemaal nog wel mee zal vallen, hier wat cijfers:

  • Nederland importeerde in 2016 maar liefst 700.000 ton pluimveevlees uit het buitenland.
  • 220.000 ton kippenvlees kwam uit Brazilië.

De rest komt uit Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Thailand.

Dat wordt gecontroleerd zeg je? Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt slechts 20% van al het Braziliaanse vlees dat Nederland binnenkomt in een laboratorium onderzocht, de overige 80% wordt slechts vluchtig bekeken, waarmee salmonella niet is vast te stellen. Dit ondanks een grootschalige vleesfraude die vorig jaar aan het licht kwam in Brazilië…

In Nederland zijn overigens in 2016 de volgende waanzinnige aantallen pluimveedieren geslacht, veelal voor de export dus.

  • Vleeskuikens: 611.514.300
  • Overige kippen: 17.204.300
  • Kalkoenen: 1.400
  • Overig pluimvee: 4.900
knv
Plantaardige ‘kip’nuggets

Tip: Eet lekker kip*, maar dan de plantaardige versie, net zo lekker en zonder gevaar voor mens en dier. Er is tegenwoordig keus genoeg.

* De benaming ‘kip’ wordt uitsluitend gebruikt om een idee te geven waar deze nuggets qua smaak en uiterlijk op lijken. Met name voor non-vegans is het handig om te weten waar een plantaardig product mee te vergelijken valt wanneer je een vervanger zoekt voor kip of andere vleesproducten.

Info van:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s