Wat er mis is met dierentuinen

dt

Een dierentuin is een gevangenis voor dieren, niets meer en niets minder.

Er wordt je wijs gemaakt dat dierentuinen bedreigde diersoorten redden, maar de waarheid is dat 99% van de dieren in een dierentuin geen bedreigde diersoort is. Wanneer dierentuinen echt als doel zouden hebben om bedreigde diersoorten te redden zou niemand klagen, maar een dierentuin is gewoon een bedrijf. In feite is de dierentuin meestal de nummer één toeristische attractie in een gebied.

De reden dat er fokprogramma’s zijn is om er voor te zorgen dat er vaak jonge dieren te zien zijn wat uiteraard veel bezoekers aantrekt. Wat is er nou leuker dan baby dieren? Wat ze niet laten zien is dat veel van deze dieren als ze wat ouder zijn, als overtollig beschouwd worden en worden gedood.

Het maakt niet uit hoe ‘natuurlijk’ afgezette gebieden gemaakt zijn, een dierentuin creëert een nieuw gebied, dat is voor dieren kunstmatig en onnatuurlijk. Geen enkele dierentuin kan een natuurlijke habitat creëren met een oerbos, afgevallen takken, diverse plantensoorten en andere diersoorten.

Er wordt je wijs gemaakt dat dierentuinen leerzaam zijn voor kinderen, maar de waarheid is dat het enige wat kinderen leren is dat dat een giraf een lange nek heeft, zebra’s zwart-wit zijn en apen een roze kont hebben. Dierentuinen zijn niet educatief, het enige wat een kind daar leert is dat het oké is om over dieren te heersen, dieren tot slaaf te maken en ze te misbruiken voor entertainment en amusement. Je kunt kinderen beter documentaires laten zien over dieren in hun natuurlijke habitat. In een dierentuin kan een dier zijn natuurlijke gedrag niet laten zien, integendeel, de dieren zijn vaak gestrest en vertonen neurotisch gedrag.

Dierentuinen zijn gemaakt voor mensen, niet voor dieren. Picknickplaatsen, treintjes, winkeltjes en drink- en eetgelegenheden hebben niets te maken met een natuurlijk leven van dieren. Als dierentuinen echt om dieren zouden geven zouden ze bovendien geen dode dieren op een broodje aanbieden.

Er wordt je wijsgemaakt dat dieren in het wild korter leven dan in gevangenschap omdat er veel gestroopt wordt. De waarheid is dat een langer leven niet het zelfde is als een gelukkig leven. Men kan beter stroperij bestrijden dan dieren uit hun natuurlijke omgeving weg halen. Doe meer tegen stropers en verbied de jacht op wilde dieren, op die manier bescherm je het leefgebied van de dieren. De oplossing voor stroperij is niet het weghalen van dieren maar van de stropers uit een gebied. Ook hier kan goed onderwijs veel goeds brengen.

Er wordt je wijs gemaakt dat dieren in dierentuinen goede medische verzorging krijgen en voldoende te eten en het daarom beter voor ze is dan in de natuur. De waarheid is dat de dieren goed verzorgd worden omdat een ziek of hongerig dier niet interessant is om naar te kijken en dus geen geld oplevert. Criminelen in de gevangenis krijgen ook goede medische verzorging en genoeg voedsel, is het daarom beter om in de gevangenis te zitten? Ondanks de goede verzorging hebben ze geen van allen vrijheid. Zonder vrijheid kan niemand gelukkig zijn, geen mens en geen dier.

Als iedereen veganist zou zijn, zou niemand meer behoefte hebben aan ivoor, tijgerbotten of bont, dus wordt er niet meer gestroopt of gejaagd en niemand zou meer een dier in gevangenschap willen bekijken. Elke vorm van dierenleed kan worden opgelost door het veganisme. Dierentuinen zouden kunnen veranderen in opvangcentra, geen bezoekers meer, geen picknickplaatsen, geen enorme loopbruggen, geen eettentjes. Laat de dieren hier leven zonder pottenkijkers totdat het laatste dier gestorven is en men de deur definitief kan sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s