In de dierentuin: Jambo wordt vervangen door Bao Bao (+video)

bao bao
Bao Bao (foto: Apenheul)

De gorilla’s van de Apenheul krijgen een nieuwe leider, Bao Bao uit de Taipei Zoo in Taiwan. De 33-jarige gorilla zal de groep moeten gaan leiden. De 24-jarige zilverrug Jambo, de huidige leider, moet verkassen naar een andere dierentuin.

De reden: het internationale fokprogramma voor gorilla’s in dierentuinen, waar Apenheul onderdeel van is. Men schuift heen en weer met dieren om genetisch gezonde groepen gorilla’s in dierentuinen te houden.

De 33-jarige Bao Bao heeft nog niet eerder een groep geleid en nog niet voor nakomelingen gezorgd. Hij maakt nu achter de schermen kennis met het eerste vrouwtje en met de tijd zal hij ook aan de andere gorillavrouwen geïntroduceerd worden.

Bao Bao is op jonge leeftijd illegaal uit het wild gehaald. In 1987 gaven de eigenaren de gorilla aan de Taipei Zoo, hij was toen twee jaar. Daar heeft hij jarenlang alleen geleefd. Zijn genen komen nog niet voor onder de gorilla’s die wereldwijd in dierentuinen gehouden worden en daarom vindt men Bao Bao erg belangrijk, hij zou er voor kunnen zorgen dat groepen gorilla’s in dierentuinen genetisch gezond blijven.

jambo
Jambo (foto: Apenheul)

De oude leider, Jambo, heeft gezorgd voor acht gezonde kinderen in de groep die hij dertien jaar lang onder zijn hoede heeft gehad. Nu zijn genen dermate goed vertegenwoordigd zijn in de groep, mag Jambo ophoepelen, samen met drie van zijn zonen, Wimbé, Mapasa en M’Zungu. Waar zij naartoe gaan is nog niet bekend. Wel dat ze verder zullen leven als mannengroep.

Het excuus voor dit fokprogramma is dat gorilla’s in het wild ernstig bedreigd worden, wat helaas waar is, maar dit excuus zou natuurlijk alleen maar opgaan wanneer de gorilla’s zouden worden uitgezet in het wild en niet om mee te showen (en aan te verdienen) in dierentuinen.

Jambo die al die jaren gezorgd heeft voor zijn familie wordt bij hen weggehaald en mag de rest van zijn leven in een ‘mannengroep’ slijten… Jambo is niet om zijn mening gevraagd.

Bron: Blik op NieuwsMetro

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s