Veluwse scharrelkwarteleieren uit Franse legbatterijen (+video)

kwartel

Uit onderzoek van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde en Stichting Wakker Dier is gebleken dat de Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren.

Op de verpakking van de kwarteleieren van Eicom wordt vermeld dat deze in Nederland zijn geproduceerd, maar de eieren blijken afkomstig uit Frankrijk. Daarnaast meldt de verpakking dat het scharrelkwarteleieren betreft, maar de eieren blijken afkomstig van kwartels die in legbatterijen worden gehouden.

Keuringsdienst van Waarde en Stichting Wakker Dier kwamen beiden in contact met een tipgever. Hij verbaasde zich over de grote hoeveelheid scharrelkwarteleieren die tijdens de feestdagen in de supermarkt te vinden zijn, en betwijfelde sterk of al deze kwarteleieren daadwerkelijk uit scharrelhouderijen afkomstig zijn.

Stichting Wakker Dier kocht op verschillende data in december 2017 bij zes vestigingen van supermarktketen Jumbo in totaal tien verpakkingen kwarteleieren van eiergroothandel Eicom. Deze zijn getest door het Duitse laboratorium Agroisolab. Geen enkel ei bleek afkomstig uit Nederland.

Een aanvullende test toonde aan dat het waarschijnlijk is dat de eieren afkomstig zijn uit de Franse regio Bretagne. Onderzoek van Keuringsdienst van Waarde wees uit dat de Franse producent Cailles de Chanteloup meerdere keren legbatterij-kwarteleieren leverde aan Eicom.

In de Europese Unie worden ongeveer 140 miljoen kwartels gehouden voor hun eieren en vlees. In tegenstelling tot kippen, zijn legbatterijen voor kwartels nog steeds toegestaan. Een legbatterij is een stapeling kooien, elk van anderhalve vierkante meter, waar veertig tot zestig kwartels in worden gehouden. Naar schatting wordt 90 procent van de kwartels in Europa in legbatterijen gehouden.

In Nederland hebben supermarkten onderling afgesproken alleen maar scharrelkwarteleieren aan te bieden. Kwarteleitjes hebben echter in tegenstelling tot kippeneieren geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit afgeleid kan worden. Dat zorgt ervoor dat het kwartelei gevoelig is voor fraude.

De herkomst van eieren kan aangetoond worden door middel van een isotopentest. Isotopen zijn chemische elementen die terug te vinden zijn in grondwater. Kwartels drinken water en als gevolg daarvan zijn deze chemische elementen terug te vinden in hun eieren. Elk regio of land heeft zijn eigen handtekening: isotopen in Nederland zijn anders dan die in Frankrijk.

kwartel2

Kwarteleieren zijn een luxeproduct, maar met Pasen en kerst duiken ze ineens in grote getale op. Hoe zit het eigenlijk met de kwartels die deze eitjes produceren?

Je zou denken dat er voor kwartels, zoals voor kippen, regels zijn om de dieren te beschermen. Maar kwartels (net als ganzen en eenden) zijn door de regelgeving die voor kippen geldt, niet beschermd.

Kippenvlees en -eieren zijn zulke normale en veelgebruikte product dat er rond het hele proces regels zijn verzonnen om het in goede banen te leiden. De kwartel, als luxeproduct, is hier te niche voor. Het gevolg is dat ze zich vaak in omstandigheden bevinden die wij voor de kip niet goed genoeg vinden.

Er zijn drie kooivormen die voor kippen gebruikt worden: de reguliere kooi, de verrijkte kooi en de koloniehuishouding. De eerste twee vallen in de volksmond onder de legbatterij. In Nederland is er sinds 2012 een officieel verbod op de reguliere kooien (17,5 kippen m2). De verrijkte kooi (15 kippen m2) bestaat nog wel, boeren die deze kooi gebruiken moeten hier voor 2021 mee gestopt zijn. Als je in Nederland nu kippen in kooien wil houden moet dat in een zogenaamde koloniehuisvesting (12,5 kippen m2) zijn.

De Europese regels die wél gelden voor kwartels zijn die voor het houden van alle productiedieren. Deze regels zijn op het punt van het houden van gevogelte heel algemeen. Legbatterijen zijn toegestaan, er zijn geen voorschriften voor de vloer waar ze op moeten staan en voor het houden van ‘scharrel’ staat geen minimum aantal vierkante meters die een kwartel moet hebben. Dat kan de boer dus zelf bepalen. (De EU wetgeving vind je hier.)

Kwartels nestelen niet zoals kippen dat doen. Scharrelende kwartels leggen hun eitjes elke dag op een andere plek; voor de boer is het dus heel arbeidsintensief om op deze manier kwartels te houden. Om die reden worden veel kwartels in kooien gehouden, variërend van 40 tot 60 kwartels op anderhalve vierkante meter.

Naar aanleiding van een in 2004 gevoerde actie van Wakker Dier over het kwartelei-probleem zegden de Nederlandse supermarkten toe dat ze geen kwarteleieren uit een legbatterij meer zouden verkopen. In Nederland betekende dit dat veel van de kwartel houdende bedrijven uit winstoverwegingen overstapten op scharrelkwartel.

In Nederland zijn niet veel kwartelhouders. Het probleem steekt pas de kop op als je naar de kwartelhouderijen buiten Nederland gaat kijken. Kwarteleitjes hebben in tegenstelling tot kippeneieren geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit afgeleid kan worden. Dat zorgt ervoor dat het kwartelei gevoelig is voor fraude.

Bron: Keuringsdienst van waarde

Zie ook: Het nieuwe geheim van het kooi-tijdperk: kwartels in de bio-industrie (+video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s