De ouders van vleeskippen en vleesvarkens hebben ook honger

De dieren in de Oostvaardersplassen hebben honger en moeten bijgevoerd worden vinden veel mensen. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, maar deze dieren zijn helaas niet de enige dieren in Nederland die honger hebben. Ik zou het op prijs stellen als de non-vegan actievoerders en sympathisanten het onderstaande zouden willen lezen en ook zo gaan denken en doen wanneer het kippen en varkens betreft.

58d121bbadb7f-detail

Miljoenen kippen en varkens in de vee-industrie hebben chronisch honger. Het gaat hier om de ouders van vleeskippen en vleesvarkens. Zij worden op een hongerdieet gezet om meer nakomelingen te produceren. Het gevolg van dit dieet: een chronische drang naar voedsel, gestoord gedrag en ernstige gezondheidsproblemen.

Waarom is er honger?
Vleeskippen en vleesvarkens worden gefokt om in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk te groeien. Hoe meer vlees er aan een dier zit, hoe meer het dier oplevert. Vleesvarkens en vleeskippen zijn dan ook dol op eten én deze genetische eigenschap zit ook in hun ouders. De ouders mogen echter niet veel eten, zij moeten immers in hoog tempo reproduceren. Ze worden daarom op hongerdieet gezet.

Is dat wettelijk gezien wel toegestaan?
Volgens het ‘Besluit welzijn productiedieren’ hebben dieren recht op voldoende en geschikt voedsel, mag het toegediende voer geen onnodig lijden veroorzaken en moet het voer passen bij de fysiologische behoeften van dieren. Een hongerdieet is dus eigenlijk in strijd met de Nederlandse wetgeving, maar wordt helaas gedoogd.

Hoe zit het met de andere dieren, hebben zij ook honger?
Dieren die niet gehouden worden voor de voortplanting, zoals melkkoeien, vleeskalveren, vleesvarkens en vleeskuikens, krijgen juist heel veel voer. Toch zijn er ook bij deze dieren veel welzijnsproblemen, juist doordat ze té energierijk, maar eenzijdig voedsel krijgen. Koeien lijden bijvoorbeeld aan pensverzuring, varkens hebben in groten getale maagzweren en veel kalveren lijden aan bloedarmoede omdat ze speciaal voor de export gefokt worden voor hun ‘blanke’ vlees.

Bron: Veedieren staan op hongerdieet

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s