Undercover: Vlaamse vleeskuikens (+video)

Eind 2017 heeft de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA undercover video-opnamen gemaakt in zes grote pluimveehouderijen in Vlaanderen. GAIA heeft zo ongeveer het hele proces gefilmd van het 42 dagen durende leven van een ‘plofkip’, van vlak na aankomst in de schuur tot vlak voordat de kippen werden opgehaald om naar de slacht te gaan.

kg2

De beelden tonen de ellendige, dieronterende leefomstandigheden van vleeskuikens. Ze tonen wegkwijnende en creperende dieren, kuikens met o.a. voetzoolzweren, kreupelheid, brandwonden aan de hakken en borstblaren.

Naarmate de kuikens ouder worden, neemt hun lijden toe… . Misvormde poten en kreupelheid zorgen ervoor dat de kippen nog amper kunnen bewegen. De vleeskuikens moeten zo snel groeien dat hun poten na een tijdje het gewicht van hun eigen lijf niet meer goed kunnen dragen.

Krampachtig gaan ze met gespreide poten op zoek naar evenwicht. Ze blijven steeds vaker en langer liggen in hun eigen uitwerpselen en de ammoniak in het natte strooisel zorgt voor borstblaren, voetzweren en brandwonden aan de hakken van de kuikens. Sommigen slepen zich nog een beetje voort, hopeloos op zoek naar water en voeder.

Talloze kippen liggen te creperen op hun rug, wegkwijnend en snakkend naar adem. Anderen zijn letterlijk ‘doodgegroeid’ en de kadavers liggen tussen de nog ‘levende’ kuikens. Om ervoor te zorgen dat genoeg kuikens wel de slachtleeftijd halen, krijgen de de dieren antibiotica toegediend.

kg3

De beelden maken duidelijk dat deze kuikens de tol betalen voor het spotgoedkoop vlees dat carnisten kopen. GAIA stelde vast dat zelfs de minimale wetgeving niet wordt nageleefd in de pluimveehouderijen waar de dierenrechtenorganisatie gefilmd heeft.

De sector gebruikt een eindeloos doorgefokt kippenras om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk vlees te produceren. De kippen zitten in overvolle stallen: tussen de 16 à 21 kippen (of soms zelf meer) zitten opeengepakt op één vierkante meter, dat komt neer op één kip op één A4’tje. De dieren groeien op maximaal 42 dagen van 50 gram tot hun gemiddelde slachtgewicht van 2,3kg.

Na zes weken eindigen de vleeskippen, eigenlijk niet meer dan onvolwassen, reusachtig geworden kuikens, als goedkope stukken vlees in de winkelrekken van de supermarkten.

Bron: GAIA

Advertenties

Een reactie op “Undercover: Vlaamse vleeskuikens (+video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s