IJsberen moeten ‘zingen’ en ‘dansen’ in Russisch circus

Tot afschuw van dierenvrienden worden ijsberen in een Russisch circus tijdens een afschuwelijke circusact gedwongen te ‘zingen’ en te ‘dansen’.

Ze zijn geketend en gemuilkorfd tijdens hun optredens. Eén van de acts houdt in dat ze op hun achterpoten, een onnatuurlijke houding voor ijsberen, in een microfoon staan te brullen. Andere acts die de ijsberen moeten uitvoeren zijn onder andere schaatsen en voetballen.

Het Ivano circus trekt door Rusland en Oost Europa met de ijsberen en hun trainers Yulia Denisenko en Yuriy Khokhlov. De beren zijn allemaal gevangen in en rondom Rusland.

ijb

Yulia Denisenkotrat trad met de ijsberen ook op in het beroemde Bolshoi circus en zelfs tijdens de Olympische Spelen in Sochi. Zij zegt een gewelddadig regime uit te voeren om de beren te trainen en ze als baby al te ‘breken’ om ze te laten doen wat zij wil. ‘IJsberen zijn niet gewend om op hun achterpoten te lopen, dat moeten ze leren. Ze zijn niet bepaald gezellig, dus het is moeilijk voor ze om in kunstmatige omstandigheden met elkaar te leven. Het zijn roofdieren en kunnen met één klap van hun poot een zeehond doodslaan. Daarom is het noodzakelijk ze al af te richten als ze jong zijn. Wanneer ze ouder zijn weten ze dan niet meer beter,’ aldus Yulia

Rusland heeft een lange geschiedenis in het trainen van beren. Ze leren ze trucs als op een motor rijden, schaatsen en het spelen van hockey.

In 2009 werd een Russische circusdirecteur verscheurd door een beer die gedwongen werd te schaatsen in een circus. De gemuilkorfde beer was er zat van tijdens de ‘Russian State Circus Company’s Bears on Ice show’ in Kyrgyzstan en sleepte de directeur over de ijsbaan. Een getuige zei dat de beer de mans nek en benen aan stukken scheurde.

Vrij vertaald van Sunday Express (23-02-2016)

ij

UPDATE 28-02-2016
In navolging van het bovenstaande artikel kun je nu de reactie van de trainers op dit artikel lezen in onderstaand interview met Mirror.

Trainers Yulia en Yuri Denisenko ontkennen dat zij de dieren mishandelen, sterker nog, zij beweren dat ze de ijsberen hebben gered van een zekere dood, veroorzaakt door het opwarmen van de aarde…

Bovendien zijn ze van mening dat de ijsberen het leuk vinden om de vernederende stunts uit te voeren.

* Yulia:
‘Het idee dat beren lijden als ze in een circus verblijven en niet vrij zijn is niet correct. Door het opwarmen van de aarde verschuift het ijs en kunnen de beren niet bij de rotsen komen waar de zeehonden zijn en gaan ze dood van de honger. Als een baby ijsbeer alleen rondzwerft betekent het dat er iets met zijn moeder gebeurd is en dat de baby heel verdrietig is.

Als een dier in het circus verblijft groeit het op in speciaal gecreëerde condities, het wordt gevoed, gewassen en verzorgd.

Je moet begrijpen dat je niet zo maar naar de Noordpool kunt gaan om een ijsbeer op te halen, daarvoor heb je een vergunning nodig van de Russische Natuurbescherming om tijdens een expeditie verlaten beren te verzamelen.’

Het echtpaar zegt de beren te behandelen als hun eigen kinderen. Er zijn momenteel vier beren die optreden: Umka, Knopka, Dora en Motya, allemaal vrouwtjes van 14 jaar oud.

* Yuri:
‘Een ijsbeer is een dier wat je niet kunt straffen. Je kunt allen met liefde en zorg met ze werken. We proberen niet ze iets te laten doen, we laten ze alleen doen wat ze zelf graag willen. Ze spelen harp, drums en trompet…’

PETA:
‘Mensen die dieren mishandelen zingen het zelfde liedje over hoeveel ze van hun dier houden. We hebben zelf gezien dat (andere) trainers van ijsberen met ijzeren staven op de dieren inslaan als ze zich ‘misdragen’.’

Vrij vertaald van Mirror (25-02-2016)

* Volgens mijn bescheiden mening ligt het denkniveau van deze trainers toch vrij dicht bij dat van een zwakzinnige of van een heel slecht persoon.

 

[Dit is een aangepast artikel van een eerder geplaatst artikel op VATD-blog]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s