Vies varken?

Het is eigenlijk best wel vreemd dat mensen nogal eens de uitdrukking ‘vies varken’ gebruiken, want een varken is namelijk van nature juist een heel schoon dier. Biggetjes zijn op de leeftijd van één week al zindelijk. Een varken in de natuur doet zijn behoefte altijd op een plek die zeker 15 meter van zijn rust- en eetplek verwijderd ligt. Omdat ze stevige poep hebben houden ze ook altijd een schoon achterste.

vies

Dat is de natuur, helaas leven bijna alle Nederlandse varkens niet in de natuur, maar worden zij geleefd in de varkenshouderij. Met alle gevolgen van dien…

Varkens in de varkenshouderij zijn bijna altijd besmeurd met ontlasting, wat dan ook nog eens meestal dun is. Varkens in de varkenshouderij hebben namelijk bijna altijd diarree. Dat heeft o.a. te maken met de voeding die ze krijgen. Ze worden gevoerd met voer dat bol staat van makkelijk verteerbare koolhydraten. Ze zouden vezelrijk voedsel moeten eten, maar daar groeien ze ‘niet snel genoeg’ van. Door dit verkeerde voedsel werken de darmen niet goed en krijgen ze diarree.

Zeugen in een kraambox hebben het helemaal slecht, zij moeten liggen, eten en poepen op een oppervlak die maar net iets groter is dan zijzelf. Hierdoor komen de biggetjes ook al direct na de geboorte in contact met de ontlasting van hun moeder. Pasgeboren biggetjes hebben nog nauwelijks weerstand, maar krijgen dus meteen al te maken met de bacteriën van moeders poep. Door de grote hoeveelheid biggen die zeugen tegenwoordig krijgen moeten de pasgeboren biggen meteen al strijden om bij een tepel te komen en voeding te bemachtigen. De zwakkere biggetjes worden daarom al snel ziek en krijgen diarree, veel van hen overleven het zelfs niet.

Wanneer biggen 25 dagen oud zijn worden ze gescheiden van hun moeder en moeten van het ene op het andere moment overstappen op vast voedsel en water. Door die plotselinge overgang en omdat het soms uren kan duren voordat ze doorhebben waar ze kunnen eten en drinken, kan hierdoor gemakkelijk darmschade ontstaan. Het gevolg: diarree.

‘Vies varken’… Ja, varkens in varkenshouderijen zijn vies, maar niet zo vies als degenen die hier verantwoordelijk voor zijn.

Bron

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s