Minimaal 185 niet-vlees producten waar varken in verwerkt zit (+video)

m

Een varken is niet alleen een ‘leverancier’ van vlees. Het levert ook de grondstof voor ontzettend veel producten waar je niet zo gauw aan zou denken.

Een varken van 100 kilo heeft ruim 15 kilo botten. Van die botten wordt o.a. lijm gemaakt. Behanglijm bijvoorbeeld, maar ook de zandkorrels van schuurpapier zijn met bottenlijm stevig op het papier geplakt. Bij lucifers zijn de ontbrandbare stofjes aan de stokjes vastgelijmd met bottenlijm. Bladzijden van een boek, schoenen, etc. het wordt allemaal vastgelijmd door bottenlijm. In de leerindustrie wordt bottenlijm gebruikt om de kwaliteit van het leer te verbeteren.

Er wordt van varkensbotten niet alleen maar lijm van gemaakt. As van verbrande botten wordt bijvoorbeeld verwerkt in porseleinen aardewerk. De as bezorgt het porselein zijn doorschijnendheid. Ook wordt de as gebruikt in de remmen van de trein. Gemalen varkensbot kun je trouwens ook gebruiken als meststof voor planten.

Ook het varkensvet vind je in allerlei gedaanten terug. Van varkensvet wordt o.a. biodiesel gemaakt. In Son bijvoorbeeld draait een fabriek op biodiesel.

De vetzuren in het varkensvet worden gebruikt om zeep, shampoo, waspoeder en wasverzachter te maken, maar zit ook in kaarsen of hairconditioner. Uit varkensvet wordt ook glycerine gewonnen. Glycerine is een kleur- en reukloze vloeistof, die zoetig smaakt. Het wordt onder andere verwerkt in tandpasta, mondwater, handcrème en in boenwas voor de vloer. In autolak zorgt glycerine voor extra glans. In gewone verf zorgt het voor een goede smeerbaarheid van de verf. Ook in kleurpotloden zit glycerine. Net als trouwens in de antivries voor de auto.

Om het varken kun je bijna niet heen als je met je uiterlijk bezig bent en niet oplet wat je koopt. Varkensvet maakt alles mooier. Zo wordt het in bodylotion en antirimpelcrème verwerkt. Ook voor bijvoorbeeld schoonheidsmaskers levert het varken grondstof, namelijk collageen. Dat is een plakkerige eiwitstof die vooral in de botten en de huid zit. Het zorgt in het bindweefsel van (kraak)been voor de stevigheid. Collageen wordt onder andere gebruikt bij plastische chirurgie. Ook worden er allerlei drankjes van gemaakt, die de huid soepeler maken en die zorgen voor een ‘glanzende uitstraling’.

Gelatine komt uit het beenmerg van de botten. Het wordt verwerkt in winegums, drop, pepermunt, lolly’s, kauwgom, marshmallows, noga, cake, kwarktaart, kokosbrood, vanillepudding, ijs, diervoeding en drankjes, zoals bier en vruchtensappen. In winegums zorgt de gelatine ervoor dat de gums elastisch en kauwbaar zijn.

Gelatine zit trouwens ook in medicijnen. Het wordt onder andere gebruikt als omhulsel van capsules.

Die omhullende eigenschap maakt gelatine ook bijzonder geschikt om er paintballkogels van te maken. In zo’n ‘capsulekogel’ zit verf. Zodra iemand wordt geraakt, spat de capsule open en krijg je een verftreffer.

Zelfs in printerpapier, het papier waarop foto’s worden afgedrukt en papier voor röntgenfoto wordt gelatine gebruikt.

Ook de huid van het varken wordt gebruikt door de mens. Zo zijn veiligheidshandschoenen van varkensleer gemaakt. Dat kun je zien aan de piepkleine gaatjes. Daar staken ooit varkensharen uit. De haren zijn gebruikt voor borstels en borsteltjes. Ook balletschoenen zijn vaak van varkenshuid. Zo’n huid van een volwassen varken is trouwens best zwaar. Hij weegt zo’n drie kilo.

Een volwassen varken heeft ruim 14 kilo organen en darmen. Orgaanvlees wordt gegeten. Neem bijvoorbeeld de lever. Daar wordt onder andere leverpastei van gemaakt. Varkenslever is rijk aan ijzer en vitamine A. De diervoederfabriek verwerkt de lever en ander orgaanvlees tot ‘blikjesvoer’ voor de kat en de hond.

Maar uit de lever van het varken wordt ook medicijn gewonnen. In de lever zit een stofje dat heparine heet. Bij mensen die te weinig heparine in hun bloed hebben, zorgt het heparinemedicijn ervoor dat de aderen niet verstopt raken.

Uit de alvleesklier van het varken werd tot 1980 het medicijn insuline gewonnen. Dat zorgt er bij suikerpatiënten voor dat in het lichaam de stofwisseling goed verloopt. In 1980 is men er in geslaagd een synthetische insuline te maken, insuline van varkens wordt tegenwoordig (vrijwel) niet meer gebruikt.

Ook de hartklep van een varken wordt soms gebruikt om een ‘kapotte’ menselijke hartklep te vervangen.

Zoals je ziet wordt het varken door de mens gigantisch geëxploiteerd maar met welk recht? Varkens zijn uitermate intelligente dieren, slimmer dan honden. Toch vinden we dat we ze mogen opsluiten, continu baby’s mogen laten krijgen, ze mogen opeten, gebruiken voor allerlei dierproeven en als proefpersoon voor defensie, in allerlei dagelijkse voorwerpen en gebruiksartikelen kunnen verwerken en ga zo maar door. En dat terwijl we heel goed zonder varken als gebruiksvoorwerp kunnen…

Dit is dus één van de dingen die een vegan levensstijl soms lastig maakt en niemand 100% veganistisch kán leven. Veel kun je vermijden, maar niet alles.

Bekijk de video van Christien Meindertsma eens waarin zij uitgebreid vertelt waarin je allemaal varken kunt vinden, in nog veel meer dan in dit artikel vermeld staat.

Dit is een update van een VATD-blog artikel uit 2016.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s