Een vegetariër eet geen vis

vis

Soms hoor je mensen zeggen dat ze vegetariër zijn, maar wel vis eten. ‘Vissen hebben een goed en vrij leven gehad in zee’, zeggen ze dan, ‘dus dat is minder erg.’ Veel vis komt tegenwoordig echter niet meer uit zee, maar uit viskwekerijen, de bio-industrie voor vis. Zelfs al komen ze uit zee, dan nog is de manier waarop vissen aan hun eind komen onacceptabel. Vissen worden onverdoofd en op gruwelijke wijze gedood. Of ze nu uit zee of uit een viskwekerij komen.

Een van de veelgebruikte methoden om vissen te doden, is hen eenvoudigweg te laten stikken, maar een vis op het droge stikt niet zo snel. Bij haringen kan het wel 35 minuten duren voordat ze sterven. Kabeljauwen en wijtingen zijn pas dood na 60 minuten en schollen en tongen kennen een doodstrijd van wel 4 uur.

Strippen is een andere veel toegepaste dodingsmethode. Bij strippen worden de dieren levend en onverdoofd opengesneden om hun organen en bloed te verwijderen. De dieren zijn tijdens dit hele stripproces volledig bij bewustzijn. Vissen blijven leven zo lang hun hersenen nog in tact zijn, daarom zijn de dieren ook na het strippen niet meteen dood. Het kan 10 tot 50 minuten duren voordat de dieren uiteindelijk dood zijn. Een combinatie van stikken met strippen wordt ook wel toegepast. Hierbij laat men de dieren eerst 7 tot 20 minuten stikken op het droge om ze daarna alsnog levend te strippen.

Ook worden veel vissen ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen kunnen daarna nog 25 tot 65 minuten blijven leven.

Veel vissen worden levend ingevroren. Ook dit bevriezen is een bijzonder pijnlijk proces. Het zorgt ervoor dat de dieren zich niet meer kunnen bewegen, maar ze voelen nog wel alles en sterven een langzame en pijnlijke dood.

Kweekpaling moet als enige vissoort sinds 2017 verdoofd worden voor de slacht.

Zoals je ziet kun je nooit zeggen dat je vegetariër bent wanneer je gewoon dierenleed eet. Ook al komen deze dieren uit het water i.p.v. het land, ze lijden misschien nog wel meer dan het vee dat je niet wil eten.

Iemand die wel vis en schaaldieren eet, maar geen vlees, zuivel en eieren noemt men een pescotariër, eet je geen vlees maar wel zuivel en eieren dan ben je een lacto-ovo pescotariër.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s