Eendenfokkerijen en illegale slacht (+ video & petitie)

eenden

Eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo slacht dagelijks ruim tienduizend eenden meer dan hun vergunning toelaat. Sinds de  eendenslachterij VSE in Harderwijk is gesloten is de productie gestegen van de toegestane 22.000 eenden per dag tot 35.000. De gemeente kijkt echter de andere kant op en laat de illegale slacht toe.

Animal Rights kwam hier onlangs achter en vraagt zich af waarom de gemeente niet is overgegaan tot handhaving. De organisatie heeft dan ook direct een handhavingsverzoek ingediend.

Er worden niet alleen veel meer dieren geslacht dan de absurde hoeveelheid die ‘legaal’ is, het gebeurt ook onacceptabel dieronvriendelijk. Tomassen Duck-To maakt namelijk gebruik van het zeer omstreden en achterhaald elektrische waterbad om de dieren te verdoven. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de dieren bij deze methode onvoldoende verdoofd worden.

Wat houdt een elektrische waterbad in? Wanneer de dieren uit de kratten gehaald zijn worden ze bij volle bewustzijn, op de kop, aan de poten opgehangen aan slachthaken. Vervolgens worden de koppen van de dieren gedurende een aantal seconden ondergedompeld in een waterbad. De elektrische stroom die door het water gaat zou de dieren bewusteloos moeten maken, maar, zoals gezegd, is deze methode onbetrouwbaar. De meeste pluimveebedrijven zijn dan ook inmiddels overgestapt op andere methodes.

Om Robert Molenaar van Animal Rights te citeren: ‘Het enige moment dat een eend water ziet is wanneer het arme dier in een elektrisch waterbad wordt gestopt.’

Jaarlijks worden op Nederlandse fokkerijen maar liefst 8 miljoen eenden gefokt voor vlees, dons en veren. Animal Rights kwam na een langdurig onderzoek tot de conclusie dat het extreem slecht gesteld is met leefomstandigheden van de eenden.

Zieke en gewonde eenden worden aan hun lot overgelaten. De dieren worden gehouden in overvolle, dichte stallen en hebben geen beschikking over zwemwater, iets wat absoluut noodzakelijk is voor het welzijn van eenden.

Animal Rights is woedend over het structurele dierenleed en is een petitie gestart voor een verbod op eendenfokkerijen.

Advertenties

2 reacties op ‘Eendenfokkerijen en illegale slacht (+ video & petitie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s