Peropalo, mishandeling van ezels in Spanje als ‘traditie’ (+video)

ezel

Momenteel wordt op veel plaatsen in de wereld carnaval gevierd. Zo ook in Villanueva de la Vera, in Spanje waar het feest Peropalo heet. Op ‘vette dinsdag’, de dag voor aswoensdag (14 februari) , wordt daar traditioneel een ezel gebruikt tijdens de feeststoet.

Filmpjes van het gebeuren van de voorbije jaren tonen hoe een ezel door een massa van tientallen juichende mensen gedreven wordt door soms zeer smalle straatjes. De ezel vervoert een duidelijk beschonken man op zijn rug, die moeite heeft om rechtop te blijven. Er klinken veel geweerschoten in de lucht. Knallers die afgaan. Men rinkelt met koebellen vlakbij de ezel. De ezel gaat regelmatig onderuit en wordt door de omstaanders met veel moeite weer rechtop gezet. Duidelijk geen situatie waarbij een ezel zich goed voelt!

Tot 1985 werd iedere ezel die zo ongelukkig was voor het fiesta geselecteerd te worden, net zo lang getreiterd en mishandeld (tot het breken van de benen en uitsteken van de ogen aan toe) tot hij van stress, pijn en uitputting stierf. Dankzij intensieve lobby van de Donkey Sanctuary en andere dierenwelzijnsorganisaties is aan deze walgelijke sterfscène gelukkig een einde gekomen.

In 2002 werd het hele ezelritueel tijdens Peropalo zelfs per Spaanse wet verboden. Maar de lokale autoriteiten trokken zich niets van de wet aan. De ezeltocht gaat nog elk jaar door. Alleen worden dieren nu uit de stad weggevoerd nadat ze een uur lang onderworpen zijn geweest aan foltering en vernedering. Wat er vervolgens met ze gebeurt? Dat weet alleen de organisatie van Peropalo…

Bron: Het Ezelhof / The Donkey Sanctuary

Teken de petitie om het gebruik van ezels tijdens Peropalo te beëindigen.

Advertenties

2 reacties op ‘Peropalo, mishandeling van ezels in Spanje als ‘traditie’ (+video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s