1 februari: Wereld Galgodag (+video)

gh2

Ieder jaar worden in Spanje duizenden galgo’s gefokt en getraind voor de jacht. Ze ondergaan een leven van angst en wreedheid en wanneer ze niet meer van nut zijn, worden ze wreed omgebracht.. in bomen gehangen, in putten gegooid, doodgeslagen of achtergelaten.

Hoewel galgo’s het hele jaar door onze hulp nodig hebben, is Wereld Galgo Dag opgestart met het doel om gezamenlijk en met een stem mensen in te lichten over het lot van deze prachtige honden. 1 Februari is gekozen omdat het het einde van het jachtseizoen betekent, het moment waarop veel galgo’s een nog wreder lot treft dan het zware en wrede leven dat ze tot dan gekend hebben.

Galgo’s worden voornamelijk gebruikt voor de jacht of de hazenrennen. Gedurende het jaarlijkse jachtseizoen dat loopt van oktober tot januari, leven velen in krappe donkere schuren wanneer ze niet aan het werk zijn, en brengen hun dagen door in gevangenschap en verwaarlozing. De trainingstechnieken die gehanteerd worden zijn barbaars, zoals galgo’s uit een auto, truck of motor gooien op hoge snelheid.

Bekend als galgueros, ontdoen de jagers zich van de galgo’s aan het einde van het jachtseizoen op de meest verschrikkelijke manieren. ze worden in een boom gehangen, in putten gegooid, verhongerd, doodgeslagen of achtergelaten. Men schat dat er duizenden galgo’s per jaar gedood worden.

Een favoriete manier van de jagers om zich van ongewenste galgo’s te ontdoen is “pianospelen”. De galgo krijgt een strop om de nek en wordt in een boom gehangen op zo’n manier dat de achterpoten van het arme beest nog maar net de grond raken, zodat hij zichzelf “dansend” op zijn achterpoten in balans probeert te houden, terwijl zijn achterpoten haast de grond niet kunnen raken, om wurging te voorkomen. Op deze manier sterven is een langzame dood en de hond ondergaat tijdens die laatste momenten alleen paniek, angst, wanhoop en ongelooflijke pijn . De verwurging duurt uren en soms zelfs dagen. Op het einde kan de galgo het niet meer volhouden op zijn achterpoten te staan, en uitgeput, met zijn kop in de strop, stikt hij uiteindelijk.

Als hij “slechts” achtergelaten wordt, dan wordt een van zijn poten gebroken zodat hij niet meer voor de jacht gebruikt kan worden. En degenen die de achterlating overleven verpieteren in door de staat gerunde opvang waar ze uiteindelijk sterven.

Het ongecontroleerde en overmatige systeem van fokken en achterlating van galgo’s aan het eind van ieder jachtseizoen heeft als gevolg een gigantische populatie van zwervende, hongerige, zwakke en zieke dieren.

Organisaties in Spanje redden en huizen zoveel mogelijk honden om hen een betere kans op een toekomst te geven. De schatting is dat duizenden galgo’s ieder jaar gedood worden. De galgo is echt een prachtig ras. Hoewel de galgueros hen niet zien als huisdieren zijn ze eigenlijk uitstekende gezelschapsdieren, voor altijd dankbaar voor hun nieuwe leven.

Bron en meer info: Dia del Galgo

Petitie: Verbied jacht met galgo’s in Spanje

Zie ook: Broken spirit, the galgo’s last run (video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s