Las Luminarias: Spaanse paarden door het vuur (+video)

Jaarlijks, op 16 januari wordt er in San Bartolomé de Pinares, Spanje een wreed patroonfeest gevierd. Tijdens dit ‘feest’ worden zo’n 130 paarden gedwongen om met de ruiter op de rug door één van de twintig vreugdevuren heen te lopen. Het betreft een zogenaamd reinigingsritueel, wat nog vrij onbekend is in Spanje.

Las Luminarias heet dit 500 jaar oude gebruik. In de middeleeuwen dacht men dat het vuur de dieren zou beschermen tegen ziekten en de ruiters vruchtbaarheid zou brengen. Het ritueel wordt gehouden op de vooravond van de dag waarop patroonheilige beschermer van de dieren, San Antón wordt vereerd. Het ritueel duurt zo’n twee uur.

Volgens de bewoners van San Bartolomé valt het wel mee met het dierenleed. De paarden worden goed verzorgd en de dieren worden niet gedwongen om door het vuur te lopen. Alleen wanneer een paard er klaar voor is zal hij het doen. Als hij niet wil of bang wordt zal hij niet gaan.

Dierenbeschermers hebben stevige kritiek op het ritueel, zij vinden het een beangstigende ervaring voor de paarden. In 2016 maakte de Spaanse dierenpartij PACMA een video waarop te zien is dat de ruiters hun paarden slaan en schoppen totdat ze door het vuur gaan lopen. Sommige paarden vallen in het vuur en lopen brandwonden op.

Ook in 2018 werd gezien dat sommige ruiters stokken bij zich hadden. Ook viel er dit jaar weer een paard in het vuur. Hij kon gelukkig snel opstaan.

Dierenwelzijnsorganisaties verzochten de gemeente om de paarden niet door het vuur te laten lopen, helaas zonder succes.

pKlik op de afbeelding om de video te bekijken.

Bron: Animals Today

Een reactie op “Las Luminarias: Spaanse paarden door het vuur (+video)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s