Het leed van sledehonden (+video)

sh3

Een klokkenluider heeft een boekje open gedaan over het lot van de sledehonden in een kennel in Willow, Alaska, die naar verluidt eigendom is van viervoudig Iditarod kampioen Dallas Seavey, een man die onlangs ook betrokken is geweest bij een hondendopingsschandaal.

De klokkenluider bracht verontrustende foto’s en video’s naar buiten van stervende puppy’s en van gewonde en zieke honden. Volgens de klokkenluider lieten de trainers gewonde honden lijden zonder te zorgen voor medische verzorging. Veel andere honden leden aan bloederige diarree en braakten, hadden bijtwonden en gescheurde oren. Ook vertelde de klokkenluider dat trainers de honden bij de keel optilden om ze te straffen als ze hadden gevochten of ongehoorzaam waren.

De klokkenluider gelooft dat honden die te traag of ongeschikt zijn voor races worden gedood en dat dit al generaties lang gebeurt.

sh5

In de race van 2017 stierven vijf honden in minder dan een week. Een hond ging er vandoor en werd geraakt door een auto, een tweede hond stierf aan hyperthermie in een vliegtuig en drie honden stierven tijdens de race, waarschijnlijk zijn zij gestikt in hun eigen braaksel. In de geschiedenis van de Iditarod race zijn al meer dan 150 honden gestorven. En dan rekenen we de honden die gedurende het jaar dat ze aan de ketting liggen zijn gestorven en de honden die met opzet zijn gedood niet eens mee.

Gemiddeld moeten de honden 100 mijl per dag rennen en ruim 1.000 mijl in minder dan twee weken met slechts korte rustperiodes, zonder beschutting. Ze worden blootgesteld aan bijtende wind, verblindende sneeuwstormen en temperaturen zeer ver beneden het vriespunt.

Hun voetjes kunnen gekneusd of bebloed raken en ze kunnen snijwonden oplopen door het rennen op ijs. Honden kunnen problemen krijgen met de spieren, stressfracturen oplopen, last krijgen van diarree, uitdroging, darmvirussen en aspiratiepneumonie, die wordt veroorzaakt door het inslikken van hun eigen braaksel. Ongeveer de helft van de honden haalt het eind van de race niet.

Deze race wordt gesponsord door Jack Daniel’s. Andere bedrijven, waaronder Costco, Maxwell House, Nestlé, Pizza Hut, Rite Aid en Safeway, hebben zich teruggetrokken uit de sponsoring van deze horror race nadat zij op de hoogte zijn gebracht van de ernstige mishandeling van de honden, maar Jack Daniel’s niet.

PETA is een actie begonnen om Jack Daniel’s over te halen om te stoppen met de sponsoring van dit evenement, wil je meedoen klik dan hier.

UPDATE: Jack Daniel’s heeft zich terug getrokken als sponsor.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s