Over het uitsterven van ijsberen… (video)

ijsbeer

National Geographic fotograaf Paul Nicklen filmde onlangs hoe een uitgehongerde ijsbeer in Canada zich moeizaam voortsleepte, wanhopig op zoek naar voedsel. Het waren de meest huiveringwekkende beelden die hij ooit schoot, maar hij moest ze maken. Om de wereld te laten zien wat de klimaatopwarming teweeg kan brengen De opnamen zijn gemaakt op de Canadese Baffin-eilanden.

De ijsbeer is vel over been, heeft een loshangende vacht en een poot die verlamd lijkt. Hij zoekt met grote moeite iets eetbaars tussen het materiaal van Inuït-vissers. Na de zoektocht valt het dier uitgeput op de grond.

Paul Nicklen is een ervaren natuurfotograaf die van het documenteren van ijsberen zijn levenswerk heeft gemaakt. Eerder al deelde hij beelden van dode ijsberen die nergens meer voedsel konden vinden. Verdrietig en machteloos, zo voelden Paul Nicklen en zijn team zich bij het zien van de stervende ijsbeer.

Nicklen wil de wereld laten zien hoe het uitsterven van ijsberen er uitziet. Beelden zeggen meer dan woorden. De ijsberen gaan omkomen door verhongering. Dit is hoe een uitgehongerde beer eruitziet.

In verschillende studies zijn de negatieve gevolgen van de klimaatopwarming voor ijsberen en hun leefgebied al herhaaldelijk vastgelegd. Doordat het poolijs zich sneller terugtrekt, moeten de dieren elk jaar vroeger aan land gaan en kunnen ze niet opnieuw de zee op. Daardoor hebben ze telkens minder toegang tot voedsel en dat vergroot de kans dat ze verhongeren. Volgens het WWF zijn ijsberen tegen het einde van de zomer elk jaar magerder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s