‘Zelfs geen kip?’ Nee, ‘zelfs’ geen kip

1

Kippenvlees, het makkelijkst te bereiden en goedkoopste vlees. Het vlees dat vrouwen eten wanneer ze op dieet zijn. Het vlees dat je op je broodje voor de lunch kunt hebben, als diner of in de salade of als snack.

Als je al tientallen jaren geen vlees meer eet krijg je vaak te horen: ‘Wat? Je eet geen vlees? Zelfs geen kip?’ Nee, zelfs geen kip. Omdat je weet dat kippenvlees van een klein dier afkomstig is dat pijn kan voelen en in wezen niet zo veel anders is dan wij. Kippen kunnen denken en voelen, het zijn levende wezens. Toch worden ze als dingen behandeld in onze maatschappij door de meerderheid van de mensheid.

Kippenvlees komt niet van een ex-legkip die een goed leven heeft gehad en het is ook niet afkomstig is van een kip die jaren van vrijheid heeft gekend.

Kippenvlees komt van baby’s, kuikens van vijf tot zeven weken jong die nog steeds piepen en nog steeds de babyblauwe ogen hebben.

Deze selectief gefokte kuikens zijn uitgebroed in een machine en vervolgens meteen in enorme schuren gedeponeerd die wel 40.000 tot 60.000 kippen kunnen huisvesten. Een kippen’boer’ kan meerdere van dit soort schuren bezitten en kan daardoor soms wel enkele miljoenen kippen per jaar ‘omzetten’. Naar mate de kippen groeien wordt de beschikbare ruimte per kip steeds kleiner en kleiner. Kippen zitten hun hele korte leventje in hun eigen vuil.

Ze sterven vaak een langzame en pijnlijke dood door aandoeningen aan de luchtwegen als gevolg van het voortdurend inademen van lucht uit een niet gereinigde schuur, doordat hun hartje het begeeft door het veel te snel groeiende lichaam of omdat ze niet bij het voer en water kunnen komen omdat hun pootjes hun gigantische gewicht niet kunnen dragen. Wanneer ze zwaar genoeg zijn worden ze hardhandig in kratten verpakt en afgevoerd naar het slachthuis.

‘Zelfs geen kip?’ Nee, ‘zelfs’ geen kip.

Bron: Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s