De veearts

In deze reportage wordt het juiste beeld neergezet van een veearts uit de bio-industrie. Wat hij hier probeert recht te praten is net zo krom als zijn ideeën over recht en krom. Het is duidelijk dat veeartsen, deze zal geen uitzondering zijn, op een zelfde manier denken als veeboeren.

Ze zijn er trots op dat ze de dieren naar behoren verzorgen, maar vinden het heel normaal dat dieren gefokt, geslacht  en gevangen gehouden worden. De veearts doet een poging om de vooroordelen over de veeteelt weg te nemen, maar naar mijn idee vertelt hij alleen maar wat wij al weten. Wat ‘goed’ of ‘fout’ is verschillen de meningen dus over.

Houd in gedachten dat dit bedrijf in verhouding ‘diervriendelijker’ is dan de meeste andere varkensbedrijven en dat de camera draait.

Veearts van Sprang is niet voor niets varkensdierenarts geworden. ‘Sommige mensen zeggen wel eens: je maakt nooit een dier beter, ziet ze alleen in hokjes en uiteindelijk maak je dieren dood.’ Toch is hij trots op zijn vak: ‘Ik denk dat ik een nuttige bijdrage kan leveren aan de gezondheid van varkens. De dieren zijn interessant en uitdagend. En ik kan boeren begeleiden. Soms zien ze dingen niet meer omdat ze altijd met de dieren bezig zijn.’ ‘Ik ben trots op mijn werk en ik weet zeker dat we een gezonde sector zijn.’

Ook hoor ik hem in de video zeggen: ‘Wij (wij?) produceren varkensvlees…’

boer

Oh, let ook even op de varkensboer wanneer hij een biggetje oppakt. Boeren en veeartsen  vinden dit soort gedrag dus inderdaad normaal. Deze veehouder heeft bedrijven in Nederland en Duitsland en voldoet aan het Duitse Tierwohl keurmerk. Dit is een systeem waar veehouders van supermarkten extra betaald krijgen voor meer dierenwelzijnsmaatregelen. De dieren hebben hier meer ruimte, verschillende speeltjes en ruim daglicht. En mogen aan één poot opgetild worden blijkbaar.

Op de FB pagina van ‘De veearts vertelt’ kun je het eigen verhaal lezen van deze veearts.

De reportage kun je bekijken op de website van Omroep Gelderland. De foto’s in dit artikel zijn screenshots uit deze video.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s