Animal Rights maakt schokkende beelden van ernstig dierenleed bij legkippen (video)

kip ar

Animal Rights heeft gewonde, zieke en gestreste scharrelkippen gefilmd bij bvba Pyfferoen, een Vlaamse eierproducent die meerdere legkippenbedrijven bezit.

Op de beelden zijn scharrelstallen te zien waarin tienduizenden kippen op elkaar gestapeld leven. De scharrelvloer en de etages waarop de dieren rusten, voedsel tot zich nemen en eieren leggen zitten onder de uitwerpselen. Vele kippen hebben kale plekken.

Dit is het gevolg van verenpikken, een gedragsstoornis die veelvuldig voorkomt in de eierindustrie. Uit stress pikken de dieren elkaars veren uit wat leidt tot kaalheid en huidwonden.

Animal Rights constateerde dat een groot aantal scharrelkippen opgesloten zat in kooien. De dieren zijn afhankelijk van de eierproducent om toegang te krijgen tot de scharrelvloer. Uit een PV van de dienst Dierenwelzijn blijkt dat de kooien gesloten blijven.

De eieren van deze kippen worden verkocht als ‘scharreleieren’, wat neerkomt op bedrog en misleiding van de consument.

Animal Rights filmde dieren met pootaandoeningen. De dieren manken bij het stappen, wat duidt op pijn en mogelijke breuken. Er zijn kippen te zien met uitpuilende cloaca’s van het intensieve eieren leggen, en een kip met legnood, wat een levensbedreigende situatie is voor dat dier.

Lucas: “Gewonde en zieke scharrelkippen krijgen geen verzorging. We zagen in de hokken dode dieren liggen tussen levende soortgenoten. Dieren die vastgeklemd geraken, sterven een langzame dood.”

De eieren van bvba Pyfferoen worden geleverd aan pakstations Munckenei in Wingene en OVO-West in Brugge. In de pakstations worden de eieren gesorteerd naar kwaliteit en gewicht vooraleer ze in de supermarkten belanden. Op elk ei staat een code die ook het erkenningsnummer van het legbedrijf weergeeft.

Animal Rights vond verse scharreleieren met het nummer van bvba Pyfferoen (2BE3068) terug bij grootwarenhuis Lidl, waar ze aangeboden werden onder het huismerk. De Lidl heeft na het zien van de beelden de samenwerking onmiddellijk stopgezet. Volgens een woordvoerster van Lidl Nederland zijn de betreffende eieren niet in Nederlandse vestigingen te koop. “Wij betrekken onze eieren van andere leveranciers”.

Animal Rights maakt met deze beelden de verborgen lijdensweg van scharrelkippen zichtbaar. Lucas: “We willen mensen ervan bewust maken hoe misleidend de term ‘scharrelei’ is. Consumenten hebben recht om te weten op welke manier het voedsel dat te koop ligt in de supermarkten geproduceerd wordt.”

Animal Rights moedigt mensen aan om te kiezen voor plantaardige eetgewoonten die dieren, mensen en leefmilieu ten goede komen.

Animal Rights wijst er ook op dat in Vlaanderen twee derde van alle legkippen nog steeds gehouden wordt in verrijkte kooien, waar het dierenleed nog extremer is. Animal Rights roept de Vlaamse overheid op om in de eerste plaats een verbod in te stellen op de productie van kooi-eieren.

Animal Rights dringt aan op volledige transparantie over de herkomst van eieren en andere dierlijke producten in de winkels. Misleidende reclame moet plaats ruimen voor eerlijke informatie over de levensomstandigheden van dieren in de industriële veehouderij.

Bewuste consumenten kunnen veel dierenleed voorkomen door eieren, vlees en zuivel te vervangen door plantaardige alternatieven.

Petitie:

  • Kippen moeten zo snel mogelijk uit de kooien: de dieren lijden enorm onder het opgesloten zitten.
  • Animal Rights eist ook dat de consument niet meer bedrogen wordt: scharreleieren zijn niet diervriendelijk.
  • Teken de petitie: Red de legkippen!

Bron: Animal Rights

 

UPDATE 8 november:
Animal Rights kon een aantal kippen redden van een hels bestaan. Voor de eerste keer zien ze zonlicht en kunnen ze schone lucht ademen. Ze leven nu vrij van uitbuiting, in een liefdevolle opvangplaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s