Kaas is meestal niet vegetarisch

kaas

Kaas wordt gemaakt van melk en veel mensen denken dat kaas vegetarisch is. Dit is echter niet het geval, in kaas zit namelijk stremsel. Stremsel bevat enzymen die de melk scheiden in vaste stof en vloeistof (wrongel en wei).

De meeste kaas bevat dierlijk stremsel. Dit wordt gewonnen uit de lebmaag van jonge, geslachte kalfjes, slachtoffers van de zuivel- en kalfsvlees industrie. In de lebmaag bevindt zich het enzym chymosine. Dit enzym is alleen te vinden in de lebmaag van kalveren.

Er bestaat ook plantaardig stremsel. Om dit te fabriceren zijn verschillende technieken mogelijk. Er is stremsel wat gewonnen wordt uit artisjokken, brandnetels of andere planten. Er bestaat ook microbieel stremsel en stremsel dat afkomstig is van planten die bewerkt zijn met genen van koeien, schapen of geiten (genetisch gemanipuleerd stremsel).

Een fabrikant is niet verplicht om te vermelden waar het stremsel vandaan komt. Je kunt dus alleen zeker weten dat stremsel plantaardig is wanneer dit specifiek vermeld wordt en dan nog kan het genetisch gemanipuleerd zijn, dus niet volledig plantaardig. Dit mag namelijk wel als vegetarische kaas worden verkocht.

Zelfs wanneer je vegetarische kaas eet werk je mee aan de vleesindustrie, dus aan dierenleed. Je eet dan weliswaar geen vlees of een product afkomstig van een dood dier, maar voordat een koe melk geeft zal ze een kalf moeten baren en van die kalveren gaat het overgrote deel voordat ze een jaar oud zijn naar de slacht. Net als hun moeders wanneer ze minder melk gaan geven.

Gelukkig is er ook volledig plantaardige kaas te koop. Hiervoor wordt geen enkel dier gebruikt, net zo lekker en volledig dierenleed-vrij.

Keuringsdienst van Waarde heeft een aflevering gewijd aan stremsel, bekijk deze aflevering door op onderstaande afbeelding te klikken.

stremsel

 

6 reacties op ‘Kaas is meestal niet vegetarisch

 1. Het probleem is dat ik geen vegan kaas vind die met microbieel verwerkt plantaardige materiaal gemaakt wordt, maar altijd gewoon een mix is van ingrediënten dat niet echt de smaak en zeker niet de texture van kaas heeft 😦

  Liked by 1 persoon

 2. Er is vegan kaas te koop zonder stremsels, Helaas niet bij de bekende winkels (raar eigenlijk, terwijl veel vraag naar is) , en er is ook een anderen goede alternatief, nl. ayurvedisch kaas.

  Liked by 1 persoon

  1. Melk is vegetarisch. Kaas is melk met stremsel en die stremsel is niet vegetarisch. Melk op zich dus wel. Vegetarisch betekent dat het wel afkomstig is van een dier, maar geen deel van het lichaam van een dier bevat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s