Dolfijnenjacht Taiji; seizoen 2017-2018 (1)

Week 1 t/m 10                               Week 11 t/m 20                                Week 21 t/m 26

DJT

In Taiji, Japan, worden elk jaar duizenden dolfijnen gevangen. Veel van hen worden op gruwelijke wijze geslacht en hun vlees wordt, ondanks dat het niet geschikt is voor consumptie, gegeten. Het grote geld wordt echter verdient met het ‘trainen’ en verkopen van ‘geschikte’ dolfijnen aan de entertainment wereld, zoals dolfinaria. Meer hierover kun je hier lezen.

Sea Shepherd is vanaf dit seizoen niet meer aanwezig in Taiji omdat de Japanners met nieuwe wetjes hun guardians mogen oppakken en vasthouden, Sea Shepherd kan daarom de veiligheid van hun vrijwilligers niet meer garanderen.

Hoewel Ric O’Barry zelf niet meer welkom is in Japan wordt zijn Dolphin Project, dat, net als Sea Shepherd voorheen, de slachtpartijen in Taiji documenteert en de wereld in stuurt blijkbaar wel getolereerd. Voor zolang het duurt…

Op deze pagina’s vind je één keer per week een overzicht van de slachtoffers onder de dolfijnen die gevangen zijn in Taiji in het seizoen 2017 – 2018. Het jachtseizoen loopt van 1 september 2016 tot 1 maart 2018.

Week 1 t/m 10                               Week 11 t/m 20                                Week 21 t/m 26

Week 1: 1-7 sept. 2017

 • Op 3 september zijn 34 grienden, waaronder veel baby’s, de Cove ingedreven en worden vastgehouden tot de volgende dag.
 • Op 4 september zijn 10 grienden afgeslacht en 3 jonge dieren zijn geselecteerd voor training en verkoop. Een babydolfijn lijkt zonder moeder rond te zwemmen. De overgebleven dieren worden nog een nacht zonder voedsel vastgehouden in de Cove.
 • Op 5 september zijn nog 10 grienden gedood. Eén dier dreef al dood in de Cove. De jonge dieren, waaronder diverse baby’s, die overgebleven zijn werden terug gejaagd naar open zee, een vrijwel zekere dood tegemoet zonder hun moeder en hun familie. Ook werd vandaag gejaagd op een andere school dolfijnen, maar deze wist gelukkig te ontsnappen aan de jagers.

Week 2: 8-14 sept. 2017

Deze week zijn er gelukkig geen dolfijnen gevangen. De jagers zijn wel een aantal keren uitgevaren, maar zonder dieren terug gekomen. Op enkele dagen bleven ze aan de wal vanwege slecht weer.

Ondertussen worden de dolfijnen die vorige week zijn geselecteerd voor de verkoop ‘getraind’. In de video zie je beelden van het voeden en trainen van de dolfijnen.

.
Week 3: 15-21 sept. 2017

 • De eerste zes dagen van deze week zijn er geen dolfijnen gevangen.
 • Op 17 september stormde het behoorlijk in Taiji. De boten varen niet uit, maar de gevangen dolfijnen in de zeekooien hebben het niet best, zie video.

..

 • Op 21 september is het de jagers gelukt een kleine school Risso dolfijnen de Cove in te drijven. Eén van hen werd geschikt geacht voor training en verkoop, de overige dieren zijn gruwelijk geslacht.

21-9

Lees hier het uitgebreide verslag van Erwin Vermeulen over de 1e twee weken van de drijfjacht en de achtergronden van de handel in dolfijnen.

Week 4: 22-28 sept. 2017

 • De eerste vijf dagen van deze week zijn er geen dolfijnen gevangen.
 • Op 27 september lukt het de jagers om ongeveer 35 grienden de Cove in te dirigeren.

27-9

 • De dolfijnen moeten de nacht doorbrengen achter de netten.
 • De volgende morgen worden de volwassen dieren gedood en de baby- en kind-dolfijnen worden terug gejaagd naar zee.

28-9

Week 5: 29 sept. – 5 okt. 2017

Deze hele week zijn er geen dolfijnen gevangen. Het weer was te slecht om uit te varen, of de jagers kwamen zonder dolfijnen terug in de haven.

11-10

Week 6: 6-12 okt. 2017

 • De eerste dagen van deze week en vandaag zijn er geen scholen dolfijnen gevonden of de boten zijn niet uitgevaren.
 • Op 10 oktober werd een kleine school van 6 tot 8 grijze dolfijnen de Cove ingedreven. Twee dolfijnen zijn geselecteerd voor training en verkoop. De overige dieren zijn wreed afgeslacht.
 • Een dag later, op 11 oktober werd een school van 38 snaveldolfijnen met bij hun één enkele griend de Cove in gejaagd. Een onbekend aantal van hen is geslacht, 9 dolfijnen zijn geselecteerd voor een leven in gevangenschap en de rest is terug gejaagd naar zee. De griend is ook vrij gelaten. Daarnaast is er de zelfde dag ook een school van 14 grijze dolfijnen gevangen. Van hen zijn er 11 geslacht, de overige 3, waarvan 2 jonge dieren, zijn terug gejaagd naar zee.

Op de video zie je een moment dat heel bijzonder had kunnen zijn. De relatie tussen dolfijnen en mensen, gebaseerd op vertrouwen. Helaas werd het vertrouwen van de dolfijnen onomkeerbaar beschadigd door de mens.

DP-Cove-Monitor

Week 7: 13-19 okt. 2017

Deze hele week zijn er geen dolfijnen gevangen. Het weer was te slecht om uit te varen, of de jagers kwamen zonder dolfijnen terug in de haven.


Week 8: 20-26 okt. 2017

 • Op 20 en 21 oktober wordt er niet uitgevaren. Er is een tyfoon in aantocht De boten worden in veiligheid gebracht en de zeekooien worden voorbereid op de storm.
 • Op 22 oktober is er al veel regen en wind en een zeer ruwe zee als voorloper van de tyfoon die maandag verwacht wordt. De gevangen dolfijnen zullen de tyfoon in ‘Dolphin Base’ moeten zien te doorstaan zonder te kunnen vluchten naar diepere wateren.
 • Het viel allemaal gelukkig mee met de storm in Taiji. De boten blijven tot en met de 25e in de haven.
 • Op 25 oktober zijn twaalf dolfijnen uit de zeekooien getakeld en in houten kratten op vier vrachtwagens geplaatst. Zij zijn met onbekende bestemming vertrokken. Ongetwijfeld zullen zijn de rest van hun leven ergens ter wereld slijten in een dolfinarium of andere dolfijnonvriendelijke omgeving.
 • Een dag later, op de 26e, zijn de boten weer uitgevaren en hebben de jagers geprobeerd een school dolfijnen de Cove in te jagen. Gelukkig waren de dolfijnen de jagers te slim af en wisten hun vrijheid te behouden. De jagers gaven het na een paar uur op en keerden zonder dolfijnen terug naar de haven.
 • Naar het schijnt zijn vandaag 14 tuimelaars van Taiji naar China vervoerd.

25-10

Week 9: 27 okt. – 2 nov. 2017

 • Op 27 oktober varen de boten uit, maar komen terug naar de haven omdat het te hard waait. Ze worden stevig vastgelegd in de haven omdat de tyfoon toch lijkt te komen.
 • Een dag later heeft de tyfoon inderdaad Taiji bereikt. Harde regen en wind houden de wilde dolfijnen vandaag veilig, maar de dolfijnen in de zeekooien moeten afzien. Zij kunnen niet naar diepere waters vluchten zoals wilde dolfijnen normaal gesproken doen in dit soort situaties.
 • Op 2 november is het de jagers gelukt de eerste school tuimelaars van dit seizoen de Cove in te jagen. De dolfijnen, waaronder 2 baby’s, worden er achter gelaten om er de nacht door te brengen. Morgen zal blijken wat de jagers met ze van plan zijn, de dood of een leven in gevangenschap.

2-11

Week 10: 3 – 9 nov. 2017

 • Op 3 november zijn 17 van de gevangen genomen tuimelaars geselecteerd voor de verkoop, de rest is terug gejaagd naar open zee. Evengoed zijn vier boten uitgevaren voor meer dolfijnen. Gelukkig hebben ze er geen gevonden.
 • De 17 gevangen tuimelaars beginnen vandaag, 4 november, met het wennen aan een leven in gevangenschap. Ze kunnen niet meer zelf jagen voor hun voedsel, maar moeten leren dode vis te eten. Zodra ze daar aan gewend zijn zullen ze kunstjes moeten doen voor voedsel. Al snel bedelen ze om voedsel door de verzorgers of trainers ‘cadeautjes’ aan te bieden.
 • Op 5 november wordt er niet op dolfijnen gejaagd. Vandaag is een feestdag in Taiji: ‘Kujira Matsuri’; ‘The Whale Festival’.
 • Op 7 november zijn een aantal dolfijnen uit de zeekooien gehaald en overgebracht naar het Taiji Whale Museum.

Week 1 t/m 10                               Week 11 t/m 20                                Week 21 t/m 26

Advertenties

Een reactie op “Dolfijnenjacht Taiji; seizoen 2017-2018 (1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s