Van ei tot kipfilet; en hoe dit gepromoot wordt (+video)

Een ‘documentaire’ over vleeskuikens, gemaakt door HAS Hogeschool. Deze studenten hebben getracht te laten zien waar de zo gewilde kipfilet vandaan komt door het hele proces van ei tot kipfilet in beeld te brengen.

9

Jammer genoeg laten ze hier en daar steken vallen, of anders gezegd, de meest gruwelijke aspecten worden verzwegen. Bijvoorbeeld bij het sorteren van de kuikens, daar wordt vermeld dat alleen de beste kuikens ‘gebruikt’ worden, wat gebeurt er met de overige kuikens? In de kippenvleesindustrie worden zowel hanen als hennen gebruikt, maar bij de selectie van kuikens voor de eierindustrie gaan de haantjes de shredder of vergaskast in. Wat gebeurt er met de ‘ongeschikte’ kuikens in de kippenvleesbranche? Ik vermoed dat hen een zelfde lot te wachten staat.

4

Wanneer de kuikens na 49 dagen ‘slachtklaar’ zijn laten ze niet zien dat veel van deze kuikens zo zwaar zijn dat ze niet meer op hun pootjes kunnen staan, net zo min laten ze zien dat er kuikens zijn die dood of bijna dood tussen de levende kuikens aanwezig zijn. Wat je wel ziet is een zowaar overvolle stal, maar met kuikens zie er relatief gezond uitzien. En schoon zijn, wat bijna onmogelijk is na 49 dagen in een overvolle stal in hun eigen vuil te hebben moeten verblijven.

Wat ook niet getoond wordt is hoe het de kuikens vergaat na aankomst in het slachthuis, je ziet ze pas weer als het proces halverwege is.

8

De ergste misstanden hebben niet laten zien, maar wat overblijft is al erg genoeg. Blijkbaar hebben de filmmakers hier een andere mening over, wat het verhaal wordt gebracht als zijnde hoge dierenwelvaartsstandaard.

Het feit dat dieren überhaupt geëxploiteerd worden is oké. Het feit dat deze baby’s van enkele dagen oud zonder hun moeder in een schuur gedumpt worden is oké. Dat ze hun korte leventje in een overvolle, steeds vuiler wordende schuur, zonder daglicht doorbrengen is oké. Dat ze op stressvolle manier bij elkaar geveegd en in kratten geblazen worden is oké. Dat ze op de kop, aan de poten met meerdere kuikens tegelijk worden opgepakt en in kratten worden gesmeten is oké. Dat ze op elkaar gepropt in kratten worden opgestapeld en vervoerd worden in een vrachtwagen is oké.

Sorry, maar ik vind helemaal niets hiervan oké.

3

Kuikens zijn, net als alle andere veedieren, een product. De video eindigt met:  ‘Pluimveehouders zijn continu bezig met innoveren om een zo goed mogelijk product af te leveren. Een sector om trots op te zijn.’

Trots? Je zou je moeten schamen om alleen al zo te denken. Begin eerst maar eens met beter voor de dieren te zorgen en hun gezondheid en veiligheid belangrijker te vinden dan ‘een goed product’ af te willen leveren.

Bron: Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s