Hoogdrachtige koeien in Nederlandse slachthuizen: heel ‘normaal’

Na de horrorbeelden uit het slachthuis in Tielt haastte Nederland zich om te zeggen dat dit in ons land niet gebeurt, want bij ons is er toezicht en wordt elk dier levend gekeurd. Dat zegt helemaal niets, want in België gelden de zelfde regels als in Nederland.

k

In Nederland worden hoogdrachtige koeien zonder pardon geslacht en nee, dat is niet verboden. Er geldt alleen een vervoersverbod voor hoogdrachtige koeien. Deze kalfjes sterven dus, ze stikken in de baarmoeder als hun moeder geslacht wordt of nadat ze uit het lichaam van hun vermoorde moeder zijn gehaald. Drachtige koeien slachten is in ‘diervriendelijk’ Nederland zo ‘gewoon’ dat er zelfs richtlijnen zijn om het lijden van kalfjes zo veel mogelijk te beperken.

In 2016 zijn er in Nederland ongeveer 510.000 koeien geslacht. Naar schattig is 75% van de koeien in een slachthuis drachtig. Dat houdt in dat naar alle waarschijnlijkheid vorig jaar zeker 310.000 kalfjes op afschuwelijke manier zijn gestorven, nog voordat zij geboren hadden moeten worden.

Drachtige koeien zijn zwaarder dan niet-drachtige koeien en leveren daarom meer geld op voor de veeboer. De boetes die ze eventueel zouden kunnen krijgen vanwege het vervoeren van hoogdrachige koeien weegt daar niet tegen op, met name omdat er zeer weinig boetes worden gegeven.

In 2014 bijvoorbeeld, zijn er door de NVWA 267 overtredingen geconstateerd. Hiervan kwamen er 258 weg met een schriftelijke waarschuwing. Er zijn van die 267 overtredingen maar 8 rapporten geschreven en hiervan werd maar in 5 gevallen een boete gegeven. In alle gevallen had de overtreding betrekking op het onjuist vervoeren van koeien.

Info van Animals Today

46 reacties op ‘Hoogdrachtige koeien in Nederlandse slachthuizen: heel ‘normaal’

  1. echt niet normaal en alles voor de groote mannen zij moet calf vlees hebben de beest net geboren en het word geslagt met moeder erbij kijken thuig ook hier in holland en inderdaad dit moet nu stoppen

   Liked by 1 persoon

 1. Oke de mens eet vlees maar als het op zo een manier moet gebeuren vind ik gewoon schandalig en dan eet ik liever geen vlees meer
  Het is met alle dieren zo
  En dieren geen beesten maar dieren het zijn de mensen die de beesten zijn en dat vind ik heel erg

  Liked by 1 persoon

 2. Verschrikkelijk. . Dit is pure moord …en alleen omdat de boeren een paar jaar geleden veel koeien moest aanschaffen en nu waren het er teveel en moesten de boeren tegen een vergoeding van 1250.-
  Per koe een partij laten slachten drachtig of niet ..wat kan het schelen.. het is maar een koe en dat kalf snijden we er wel uit want dat is toch waardeloos !! oh nee, dat kan wel naar de veevoeder industrie of wat dan ook ! levert weer geld op !!
  Schandalig!! dat dit kan en mag gebeuren ik kan hier niet bij !! Ik wil het wel van de dagen schreeuwen!! hou hier mee op !! verzin iets anders!! en laat die koeien hun kalfjes baren zij hebben ook recht om te
  Leven ! Boos kwaad en verdrietig

  Liked by 1 persoon

 3. Het is een misverstand dat hoogdrachtige koeien alleen geslacht worden nu de nieuwe regeling er is. Dit is namelijk al heel lang ‘normaal’ in de Nederlandse slachthuizen. Vrij recent heeft onze regering zelfs een motie om het te verbieden verworpen. Alleen het vervoer van hoogdrachtige en net bevallen koeien is verboden. Helaas is de controle hierop zo summier en de eventuele gevolgen bij controle zo minimaal dat de boer er om lacht.

  Liked by 1 persoon

  1. Heel goed! Eet je wel melk, kaas en andere zuivelproducten?
   Koeien worden elk jaar geïnsemineerd omdat ze zonder kalfjes te krijgen geen melk geven. Het is alleen niet handig als deze kalfjes de melk van de koe drinken want die is immers bedoelt voor de mens.. Daarom worden moeders en kalfjes gescheiden en de jonge stiertjes zullen nooit melk gaan geven en zijn daarom niet van waarde. Zij worden geslacht en een deel van de jonge koetjes wordt gehouden en leeft vervolgens ook een leven van herhalende inseminatie, haar babies worden weggehaald en er wordt zoveel mogelijk gebruik van haar lichaam gemaakt tot de productie achteruit gaat. Vervolgens wordt ze op 1/4 van haar natuurlijke levensverwachting geslacht.
   Elk dierlijk product brengt leed met zich mee en de melkindustrie ís de kalfsvleesindustrie.

   Liked by 3 people

   1. Ik wil nog even iets aanvullen op hetgeen je schrijft over natuurlijke levensverwachting.Een koe van 13 jaar oud is in lichamelijke natuurlijke staat even oud als een mens van rond de 80 jaar.Ouder kan maar van zelf sprekend is dat niet.Wie 80 is kan je vertellen dat ouderdom met gebreken komt.Geld voor een koe ook. Waarom willen we allemaal koeien met ouderdoms gebreken in stallen? Nu willen we allemaal gezonde dieren op stal en zo weinig mogelijk geneesmiddelen gebruik.Maar door dieren expleciet ouder te laten worden werk je dat juist in de hand.

    Like

 4. de regering heeft zelfs geeeist dat de veestapel met zoveel honderdduizend koeien meteen ingekrompen moet worden vanwege nw milieueisen, of de boer nu wil of niet, ze MOETEN zoveel procent van hun vee binnen korte tijd laten slachten op straffe van sluiting van bedrijf en intrekken van vergunningen etc.

  Liked by 1 persoon

  1. …dus eigenlijk zijn de exploitanten, de uitbuiters van deze dieren, het werkelijke slecht-offer. Ze draaien voor 60% op subsidie uit Brussel met hun vervuilende-volkomen-achterhaalde-nergens-goed-voor-industrie die meer schade doet dan een mens lief is, maar onthoud: zij zijn altijd het slachtoffer. Hoezeer ook de foto’s tonen wie hier écht lijden. Alleen maar voor ons ‘lekker’…

   Liked by 1 persoon

 5. Waarom word het correcte verhaal er niet neergezet????

  De wetgeving veroorzaakt dit, niet de boeren!!!!

  Vele boeren hebben koeien die dragend zijn naar de slacht moeten brengen ivm nieuwe wetten en regelgeving. Omdat de boeren anders per koe duizenden euro’s aan boetes krijgen.

  Er word wel vanuit gegaan dat boeren hufters zijn, maar dan moet men toch echt bij het kabinet zijn, die veroorzaken deze problemen!!! En dat zijn de hufters en niet de boeren!!!!

  Liked by 1 persoon

  1. Dat is inderdaad weer ‘goed’ geregeld en het zorgt voor nog meer drachtige koeien in het slachthuis. Het is helaas niet alleen nu gaande, maar drachtige koeien worden al langer geslacht. Niet alle boeren zullen zich hier schuldig aan maken, maar een deel dus wel.

   Like

 6. Wat een raar verhaal
  Bij wie is de fout nu echt
  Laten we niet te vlug de boeren de schuld geven
  En de slacht huizen in de gaten houden
  En zeker elkaar niet op jutten

  Liked by 1 persoon

   1. De fout ligt bij de consument, die verdomd het om een dubbeltje meer te betalen.

    Like

   2. Dat ben ik met je eens, maar er wordt natuurlijk ook heel veel geëxporteerd. Veehouders worden onder controle gehouden door de overheid en dat vind ook ik een kwalijke zaak. Wanneer zij een eerlijke prijs voor hun ‘producten’ zouden krijgen ipv subsidies, zou de veesector er volgens mij heel anders uitziet,

    Like

 7. Zucht…. Ten eerste zouden er geen koeien geslacht worden wanneer iedereen nu eens wakker zou worden en zou stoppen met vlees eten. Daarnaast heeft een kalfje zo ie zo een verschrikkelijk leven omdat het direct bij de geboorte wordt weggehaald bij de moeder om vervolgens zo snel mogelijk vet gemest moet worden om geslacht te worden. Een koe heeft ook een verschrikkelijk leven want ze moet ieder jaar weer een kalfje baren en vervolgens lijden omdat ze het kalfje direct bij geboorte weer moet afstaan. De boeren zijn schuldig omdat zij de koeien letterlijk uitmelken en wanneer de koe geen kalfjes meer voortbrengt en geen melk meer heeft wordt zij ook geslacht. Iedereen die vlees of melk drinkt is hier verantwoordelijk voor en dus werk je mee aan de moord op koeien, kalfjes, dieren en ben je schuldig! Aan al het dierenleed wat er hier in de wereld plaats vindt. Walgelijk en een troost dat deze kalfjes niet meer hoeven te lijden in deze wereld van monsters: de mensheid.

  Stop met vlees eten, dan zal ook dit stoppen en kunnen zogenaamde boeren geen geld meer verdienen en dus ook de slachthuizen niet meer.

  Zou mooi zijn… Maar helaas is gebleken dat mensen niet willen veranderen. Maar ooit zullen ze verantwoording moeten dragen voor wat ze hebben gedaan, ooit. Daar vertrouw ik op.

  Liked by 1 persoon

  1. Ja mensen willen maar niet veranderen. De vrouw baart een kind en binnen een paar maand word het kind vijf dagen op een opvang gedumpt, alleen maar omdat de ouders weer verder moeten met hun carriere. Wat een kinderleed!!

   Word tijd dat je eens met beide benen op de grond komt en eerst eens om je heen kijkt

   Like

 8. En dan als er geen vlees meer gegeten word …..dan alleen nog meer lijden voor deze dieren en ook andere dieren want dan komt er nog veel meer overschot …..en waar worden ze dan gelaten ….dan gaan er veel gekkere dingen gebeuren iets wat we met z’n allen niet willen weten , horen of zien

  Liked by 1 persoon

  1. Er zal geen overschot komen. Veedieren worden kunstmatig bevrucht. Ook daar hebben ze zelf niets over te vertellen. Ik denk eerder dat dieren als varkens, koeien en kippen zoals ze nu ‘gevormd’ zijn door de mens zullen uitsterven.

   Like

  2. …denkfoutje, Ida. We,eten ze niet omdat ze anders de wereld overbevolking. Ze worden bewust verwekt om aan de vraag te voldoen. Stop jij met het eten van dieren, worden er ook minder gedood. Elke veganist erbij scheelt al gauw het doden van zo’n 100 tot 150 dieren per jaar. Dus draai het niet om: we doen ze geen plezier door ze op te eten. Nee, we doden volkomen onnodig 6 miljards dieren oer jaar en het winkelwagentje van de niet veganisten is daar de enige nodeloze oorzaak van…

   Liked by 1 persoon

 9. Wel een heel raar bericht.Voor zo ver mij bekend worden de nederlandse melkkoeien gescand op drachtigheid dit om de laatste 2 maand van de dracht niet gemolken worden zodat in de laatste periode alle voedingsstoffen naar het snel groeiende kalf kan.Als je niet scant hoe weet je dan wanneer een koe niet meer moet melken?Dus dat klopt al niet.Zo heb je bijvoorbeeld ook een versteend kalf,dat is een vruchtje wat dood is maar in de baar moeder blijft.Miskramen komen ook bij mensen voor dus waarom bij een koe niet.Liggen dit soort kalfjes er ook tussen op de foto?Dan nog de nood slachtingen.Stel een aantal koeien zijn tochtig en bespringen een andere koe die drachtig is en dit dier bezwijkt onder de last en scheurt een aantal pezen af of beschadigd zenuwen(iets wat nog wel eens schijnt te gebeuren) en de veehouder brengt de koe naar de slager om het uit zijn lijden te verlossen,liggen die er ook tussen op de foto?
  En voor het grote kalf op de foto geld dat je als slager een grote L* L bent als zo n dier overstuur laat gaan.Alles voor 2 maand voor de geboorte is levensvatbaar(ontwikkeling longen) en kan dus levend uit een geslachte koe gehaald worden.Gebeurt regelmatig bij noodslachtingen zover ik weet.
  Een maand voor de geboorte is aan een koe te zien of er een geboorte aanstaande is of niet,aan de buiten kant hé!Als je hem dan nog wegbrengt ben je een grote kneus

  Liked by 1 persoon

 10. Dit soort toestanden kán toch niet??!!
  En dan nog wel in buurland Nederland pfff… echt shit is dat. Walgelijk gewoon.
  Waarom drachtige koeien slachten… komaan zeg. Hoe onmenselijk kan men zijn !!!

  Liked by 1 persoon

 11. Ik krijg net dit artikel onder ogen maar wat een bizar verhaal. Volgens mij als 75 van alle koeien in slachthuizen drachtig zijn dan betekent dit dat die boeren ze allemaal bewust drachtig verkopen voor het gewicht. Het wordt er dus om gedaan, meer dan 300.000 kalfjes in 2016 puur gestorven voor de centen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s