Verslaafd aan kaas (+video)

Leuke blog waarin goed uitgelegd wordt waarom het zo moeilijk kan zijn om kaas te laten staan wanneer je besloten hebt plantaardig te gaan eten. Ik heb er zelf als ex-kaasliefhebber eigenlijk helemaal geen last van gehad, maar het schijnt voor veel mensen toch moeilijk te zijn.

kaas.jpg

Ken je dat? Je bent net overgestapt naar een veganistische leefstijl. Je staat er helemaal achter: geen eieren, honing, dons of andere producten waarvoor dieren gebruikt/misbruikt worden. En eigenlijk levert het ook geen problemen op. Totdat je plotseling een onweerstaanbare trek hebt in kaas. Oude kaas, jonge kaas, Franse kaas, blauw- of roodschimmelkaas, op je tosti, je pizza, je pasta of gewoon op je zelfgebakken bruine boterham. En voordat je het weet snijd je met de kaasschaaf een paar heerlijke golvende plakken af. Uiteraard gevolgd door een enorm schuldgevoel en het besef dat je verslaafd bent. Verslaafd aan kaas!

Oké, je hebt kaashaters en kaasjunkies. En dat laatste is letterlijk bedoeld. In de jaren ’80 van de vorige eeuw wisten wetenschappers al dat kaas, dat zgn. typisch Hollandse zuivelproduct, chemische morfine bevat! Kaas bevat dus een verslavend opiaat. Morfine wordt o.m. gevonden in zowel menselijke melk als koeienmelk, waarschijnlijk om natuurlijke band te bewerkstelligen tussen moeder en kind. Een band die nodig is om (op) te groeien. Die morfines, casomorfine om precies te zijn, is eigenlijk een peptide en kan in een menselijk lichaam zorgen voor morfine-achtige effecten, zoals bewustzijnsverlaging, vermoeidheid en depressie. Oeps.

Naast de morfine bevat kaas caseïne, die net zoals de casomorfine verslavingsverschijnselen veroorzaakt. Caseïne is een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt. Het maakt maar liefst 80% uit van alle proteïnen in koeienmelk en is daarmee het belangrijkste melkeiwit. Het is onontbeerlijk voor de voeding van een kalf, want het is gemakkelijk afbreekbaar in essentiële aminozuren zoals casomorfine: zie het als melkcrack!

In Nederland wordt per persoon van de bevolking ongeveer 20 kg kaas per jaar geconsumeerd, in België ligt dat op ongeveer 16 kg. Dat is per persoon per dag ongeveer 50-55 gram kaas, genoeg om gezien bovenvermelde een verslaving in stand te houden. Zelf weet ik ondertussen alles af van deze kaasverslaving. Het heeft me ruim een half jaar gekost om er niet aan te denken, om niet de koelkast op gepaste tijden open te trekken, om niet aan kaas te ruiken (overigens stinkt kaas, maar ja…), om me niet zielig te voelen op feestjes, om weer naar de pizzeria te durven. Pas na een half jaar durfde ik oprecht te  zeggen dat ik geen junkie meer ben, zeker sinds ik weet hoe verslavend kaas echt is.

En dat is perfect, want kaas is ook nog eens niet goed voor je gezondheid: het zit bijvoorbeeld boordevol verzadigde (dierlijke) vetten en cholesterol, en is dus niet bepaald goed voor hart- en bloedvaten. De calcium in kaas is van een soort die niet veel bijdraagt aan een goede ontwikkeling van ons beenderstelsel, ook al willen reclamelobby’s van zuivelgiganten ons graag anders doen geloven. Een onderzoek, uitgevoerd in Rusland, toont aan dat casomorfine in koemelk en -kaas de groei van de menselijke baby negatief kan beïnvloeden en legt daarin zelfs een link naar autisme.

Uiteraard is het verslavende deel van kaas niet te vervangen, maar dat moet je natuurlijk ook niet willen. Er worden gelukkig steeds vaker goeie, veganistische alternatieven  op de markt gebracht. Neem eens een kijkje in de schappen van een nabijgelegen eco-winkel: er komt steeds meer te liggen. Verder kun je met edelgist ook de ‘spicy’ smaak van kaas enigszins nabootsen. En die laatste zit ook nog eens boordevol belangrijke B-vitamine! Een win/win-situatie dus!

Bron: Veganista

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s