Dierenactivisten zijn extremisten? door Petra Spoor

Sterke blog van topper Petra Spoor, over dierenactivisten, happy vegans en extremisten, met haar toestemming hier gepost.

ps

Wat een dierenleed is er toch in deze wereld. Ik wordt er vaak verdrietig van, maar ook depressief en dan is het echt heel moeilijk om nog iets positiefs in het “mensdom” te zien. Gelukkig zorgen mijn dieren voor een beetje nuance en geven me altijd dat extra duwtje zodat ik weer door kan. Nee ik ben geen “happy vegan” ik ben een dierenactivist. Ik doe wat ik kan op verschillende manieren om dierenleed te voorkomen, maar alleen een Veganistisch dieet is in mijn perceptie niet voldoende. Ik denk dat geduld en zichtbaarheid nodig zijn om dierenleed aan te pakken.
.
Wat me opvalt de laatste tijd is de tweedeling tussen dieren activisten en veganisten steeds grimmiger wordt. Dieren activisten worden weggezet als extremisten gehuld in zwarte kleding die zich schuldig maken aan lawaai en het overtreden van de wet. Ik kom dit nauwelijks tegen en vraag me ook af of dit een juist beeld van de werkelijkheid is. De demonstraties worden keurig aangevraagd en de regels nageleefd dus wat is het probleem?
.
Er zijn steeds meer stilte demonstraties waar mensen die geen geluid willen maken gewoon naartoe kunnen. Ook is niet iedereen gehuld in zwarte kleding. Is het aanwezig zijn op straat voor een bedrijf, gemeente of 2ekamer dan zo agressief, als je er gewoon staat?
.
Ik heb er persoonlijk geen moeite mee om de regeltjes een beetje te treden als ik daar dierenlevens mee kan sparen, maar de meeste mensen beginnen daar niet aan. De vee industrie, farmaceutische industrie, bontindustrie, entertainment industrie enz. doen niet anders dan de weinige wetgeving ontwijken om hun vreselijke daden uit te voeren, zodat ze geld verdienen aan dierenleed. Dus ja ik heb veel sympathie voor de mensen die hun leven en vrijheid op het spel zetten om dieren uit de meest rottige situaties te halen en zichtbaar maken wat nu onzichtbaar blijft. Dan komt natuurlijk de discussie of het zin heeft en bekritiseren we elkaar, over de wijze waarop we dat doen. Ik ben nog geen bewijzen tegen gekomen of een manier van passief of actief actievoeren wel werkt. Wellicht kan iemand mij dat vertellen.
.
Sociale media is een uitkomst en voor veel mensen een fijne manier om iets te doen tegen dierenleed. Posten bij een slachthuis is zwaar, maar de beelden worden goed bekeken door de doelgroep. Sterker nog als de aantallen demonstranten omhoog zouden gaan, dan is de pers ook eerder bereid om verslag te doen! Het uitwisselen van recepten en het discussiëren over van alles en nog wat is vooral voor onszelf.
.
Ik denk dat alle vormen van activisme bijdragen aan bewustwording van het “mensdom” Ik denk dat we allemaal hetzelfde willen, maar op onze eigen manier uitvoeren. Het informeren van mensen is belangrijk op wat voor manier dan ook. Ik doe dat graag door en megafoon, omdat het de aandacht trekt en ik wel degelijk iets te vertellen heb. Het in formatie staan is ook een geweldige manier om de aandacht te vestigen op het dierenleed. Iedereen kan echt zijn manier van actievoeren vinden. Ik vind het daarom ook erg jammer dat niet meer veganisten meedoen aan acties, maar erger nog demonstranten degraderen tot een stelletje uitschot in zwart tenue. Veel demonstranten komen van ver en hebben geen budget, maar ze zijn er en dat is hartverwarmend en daarom triest als er zoiets over ze gezegd wordt. Laten we elkaar een beetje respecteren.
.
Als we in de geschiedenis duiken dan is wel duidelijk, dat verzet en opstand actief of passief heeft geleid tot verbetering van mensenrechten, maar nu is het ook tijd dat we iets gaan doen voor dieren!
.
Petra Spoor

2 reacties op ‘Dierenactivisten zijn extremisten? door Petra Spoor

 1. Heej wilde even zeggen dat je echt heel mooi,helder en duidelijk uit een hebt gezet hoe je de dingen ziet. Ik wist niet eens dat de Vega’s zo over demonstranten denkt. Ik deel heel veel en vaak berichten van allerlei groepen tegen dierenleed en dierenleed. Ik ga 24 juni voor het eerst naar een demonstratie in moerbeke. Tegen nertsenfokkerij.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mensen die strijden tegen geweld jegens onschuldige dieren wegzetten als extremisten en agressievelingen past bij dierenbeulen – die donders goed weten hoe ze de media en politiek moeten bespelen en zo actieve dierenvrienden een slechte naam kunnen bezorgen ..

  Een goed voorbeeld kwam weer afgelopen week, nadat er na de weer zoveelste stalbrand door o.m. Petra (hulde!) een stil (!) protest wordt gevoerd met het leggen van bloemen (! -hoe vredelievender wil je het hebben?) op een plek waar zoveel dieren die al hadden te lijden, nog vreselijker moesten sterven (verzekeringskwestie misschien?). De oh-zo-neutrale media bij Tubantia schrijft klakkeloos op wat boeren (dierenbeulen – en ik kom zelf van zo’n familie dus weet het als geen ander!) heb influisteren: http://www.tubantia.nl/regio/boeren-zwijgen-uit-angst-voor-dierenactivisten-ze-maken-je-zo-kapot~a04afd90/ over hoe die ‘arme boeren’ door die ‘agressieve activisten’ kapot gemaakt worden .. Hoe die dierenvrienden dat doen staat er echter niet bij .. Dierenvrienden hebben daar (ik val even in herhaling) een stil (!) protest gehouden en bloemen (!) gelegd en op film was zelfs te horen dat zij de boer sterkte wensden!

  Die bloemen die daar voor slachtoffers – die levend zijn verbrand – werden gelegd, werden dezelfde dag nog door n trekker overreden .. wie is er nou zielig en wie is er nou agressief? Tubantia zou zich moeten schamen voor een dergelijke publicatie! Demonisering van mensen die tegen het Kwaad strijden is dit. Onze Nederlandse media is daar goed in: vooral nalullen wat een stel dierenbeulen je zegt en vooral zelf niet nadenken of zeker geen research doen .. de media en dierenbeulen mogen blij zijn dat wij dierenvrienden juist tegen geweld zijn ..

  Maar dat artikel van Tubantia wordt weer volop geretweet op Twitter door boeren natuurlijk .. die arme boeren toch! Misschien moeten ze er toch even bij zetten hoe wij hen kapot maken ..

  A3
  http://www.diervriendelijk.nl

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s